Alexa Certify

BLOG

Manastir Ostrog

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/manastir-ostrog-24631-750x250.jpg

Manastir Ostrog

Vjerski turizam , 0 Komentara Apr 23, 2016

Manastir Ostrog je svetinja koju posjećuju vjernici svih religija, iz svih krajeva svijeta i predstavlja treće najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu, nakon Hristovog groba i Svete Gore. Jedan je od najznačajnijih sakralnih spomenika ne samo na Balkanu, već i u Evropi-

 Uklesan u stijeni planine Ostroška greda, nalazi se na devetsto metara nadmorske visine iznad Bjelopavlićke ravnice, u Danilovgradu.

Manastirski kompleks sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira i Crkve Mučenika Stanka.  Gornji manastir podigao je episkop Vasilije Jovanović (Sveti Vasilije Ostroški) u XVII vijeku a Donji je podignut naknadno, u XIX vijeku, od strane arhimandrita ostroškog - Josifa Pavićevića. Crkva Mučenika Stanka sagrađena je 2005. godine, u čast čobanina kojeg su mučili i ubili Turci jer nije htio da im oda na kojoj su lokaciji evakuisani njihovi protivnici i gdje su premještene mošti Svetog Vasilija Ostroškog. 

U sklopu Gornjeg manastira nalaze se dvije crkve – crkva Vavedenja Bogorodice i crkva Časnog Krsta. U crkvi Vavedenja Bogorodice nalazi se ćivot u kome su položene mošti Svetog Vasilije. Vasilije je bio mitropolit hercegovački koji je nakon svoje smrti 1671. godine kanonizovan i proglašen za čudotvorca. Unutrašnjost crkve u XVII vijeku oslikali su Jovan i Radul, poznati zografi tog vremena, prikazujući Svetog Vasiliju, Svetog Savu kao i scene iz Hristovog života.

U crkvi Časnog krsta, kao dokaz svetosti ovog mjesta sačuvana je granata iz Drugog svjetskog rata, koja nakon bombardovanja manastira nije eksplodirala već se raspala na dva dijela.  Takođe, u njoj se nalaze tri ikone koje su pod zaštitom Uneska i datiraju iz XVII vijeka. Preko puta crkve nalazi se loza koja je, po predanju, iznikla na mjestu gdje je sveti Vasilije izdahnuo i njoj se pripisuju iscjeliteljske moći. 

U sklopu Donjeg Manastira smještena je crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola. U njemu se nalazi ćivot u kom su položene mošti njegovog ktitora, arhimandrita Josifa Pavićevića.

U toku svoje burne istorije Gornji manastir je u više navrata spaljivan od strane Turaka, ali su mošti Svetog Vasilije, zahvaljujući hrabrim braniocima, tokom svakog napada bezbjedno evakuisane. Po završetku rata s Turcima, manastir je obnovljen 1881. godine pod nadzorom kralja Nikole, dok je 1926. godine obnovljen shodno projektu ruskog arhitekte Vladimira Sukurenka, nakon požara koji je prethodio 1923., ne oštetivši crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice i mošti Svetog Vasilije.

U riznici ovog manastira, prije nego što su prenesene na Cetinje, nalazile su se relikvije od neprocjenjive vrijednosti - ruka Svetog Jovana Krstitelja, kojom je po predanju krstio Isusa Hrista, čestica Časnog krsta na kojem je Isus Hrist razapet kao i ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA