Amsterdam

Amsterdam je najveći i glavni grad kraljevine Nizozemske. Osnovan je krajem 12. stoljeća kao malo ribarsko mjesto na obali rijeke Amstel, po kojoj je i dobio ime. Nalazi se u provinciji Sjeverna Nizozemska, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randstad - jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procjenjuje na gotovo sedam milijuna žitelja.

 

Grad leži na više od 150 kanala koji su povezani sa gotovo 1300 mostova, pa ga mnogi često upoređuju sa Venecijom. Zato je Amsterdam najljepše razgledati sa nekog od turističkih brodova, koji će vas provesti kroz tri glavna kanala. Kopneni dio je najbolje obići pješke ili se pridružiti lokalnom stanovništvu na biciklima, kojih u Amsterdamu ima više od pola milijuna.

 

Amsterdam svake godine bilježi izuzetnu turističku posjećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam treba prvenstveno da zahvali legalizovanoj prostituciji i četvrti crvenih fenjera (De Valen), legalizovanom konzumiranju lakih droga i postojanju više stotina tzv. kofi šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa, kao i izuzetno bogatim sadržajima namijenjenim LGBT zajednici, među kojima je i Amsterdamska gej parada – turistički najposjećenija manifestacija koja se održava na teritoriju Nizozemske.

 

Rajksmuzeum

 

Rajksmuzeum je državni muzej Nizozemske. Ovaj muzej posjeduje umjetničko-povijesnu zbirku, u kojoj je najznačajniji dio slikarstvo Zlatnog doba Nizozemske (17. stoljeće). Rajksmuzeum je osnovan 1800. u Hagu kao kolekcija umjetnina nizozemskog stathoudera. Po naređenju Luja Napoleona, brata Napoleona Bonaparte, muzej se 1808. preselio u palatu na rijeci Dam u Amsterdamu, a zbirci su pridodate slike koje su bile vlasništvo grada Amsterdama. Od 1885. muzej se nalazi na sadašnjoj lokaciji, trgu Muzeumplejn, pored Muzeja Van Goga i Muzeja Stedlajk. Rajksmuzeum godišnje posjeti i do dva milijuna posjetitelja.

 

Muzej Van Goga

 

Muzej posjeduje najbrojniju kolekciju Van Gogovih slika i crteža na svijetu. Stalna postavka muzeja sadrži oko 200 slika i oko 550 crteža koji prikazuju Van Goga u različitim stadijima stvaralaštva. Ovaj muzej također posjeduje djela Van Gogovih suvremenika i prijatelja, kao i brojnu dokumentarnu građu među kojom i tisuće pisama Van Goga bratu Teu. Prema podacima posjećenosti Muzej Van Goga je najposjećeniji muzej u Nizozemskoj i nalazi se među 30 najposjećenijih muzeja svijeta.

 

Rembrantova kuća

 

Kuća u kojoj je od 1639. do 1659. godine živio Rembrant sadrži veliku kolekciju njegovih djela i to u ambijentu u kome je većina njih nastala. Muzej je proširen još jednim krilom kako bi se osiguralo dovoljno prostora za trajnu izložbu njegovih djela. U ovom muzeju izloženo je više od 250 umjetnikovih skica i autoportreta.

 

Kuća Ane Frank

 

Kuća jevrejske djevojčice Ane Frank u kojoj je napisala svoj svjetski poznati dnevnik i provela posljednje dvije godine svog života nalazi se u centru Amsterdama i pretvorena je u muzej. Original dnevnika je samo jedan dio stalne postavke ovog muzeja.

 

Muzej Madam Tiso

 

Madam Tiso je muzej voštanih figura koji se pored Amsterdama nalazi još u Londonu, Berlinu, Šangaju, Hongkongu, Njujorku, Las Vegasu i Vašingtonu. Muzej Madam Tiso je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija grada, a u njemu su izložene voštane figure povijesnih i kraljevskih ličnosti, filmskih, glazbenih i sportskih zvjezda i poznatih ubojica.

 

De Valen

 

Četvrt crvenih fenjera (De Valen) poznata je po noćnim klubovima, seks-šopovima i erostskom kazalištu Moulin Rougeu (po uzoru na pariski kabaret). U izlozima su prijateljice noći, koje oskudno odjevene prekraćuju vrijeme ćaskanjem, manikiranjem noktiju ili češljanjem, te pozivaju na intimno druženje. Interesantno je to da je u četvrti crvenjih fenjera fotografiranje i snimanje najstrožije zabranjeno. U samom centru ovog djela Amsterdama nalazi se Muzej erotike, koji posjeduje četiri sprata bogato opremljena erotskim spravama manje i veće umjetničke vrijednosti.

 

Heineken Experience

 

Nijedna posjeta Amsterdamu nije kompletna dok ne zavirite u pivovare u kojima se proizvodi možda i najbolje svjetsko pivo. Heineken Experience je muzej pivovare Heineken koji posjetiteljima  pruža uvid u povijest pivovare i proces pravljenja piva tijekom godina. Heineken je osnovan 1864. godine i trenutačno zapošljava više od 76 tisuća ljudi u 165 pivovara širom svijeta.

Metković