Alexa Certify

BLOG

"Dani Beograda"

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/dani-beograda-29998-750x250.jpg

"Dani Beograda"

Događanja , 0 Komentara Jul 10, 2016

U Beogradu se u periodu od 15. do 30. travnja održava petnaesta manifestacija „Dani Beograda“. „Pod sjajem historije“ slogan je ovogodišnje manifestacije u okviru koje će se održati četrdesetak kulturno – umjetničkih sadržaja.

Proslava koja najvjerodostojnije oslikava povijest i kulturu ovog grada se tradicijski održava u znak sjećanja na dva istaknuta datuma – 16. travanj 878. godine kada je prvi put u pismu pape Ivana VIII upućenom bugarskom knezu Borisu pomenut slavenski naziv Beograda i 19. travanj 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od strane Ali Riza – paše dobio ključeve grada, čime je okončana njegova otomanska okupiranost.

Ovogodišnji program počinje „Dečjim beogradskim prolećem“, koje će se održati prvi put nakon dvadesetak godina. Tijekom drugog dana festivala, duž ulice Kneza Mihaila održaće se niz koncerata različitih žanrova, dok će se u periodu od 16. do 18. travnja na više lokacija održavati manifestacija „Beograd u kadru“. Cvjetni trg će 17. travnja biti domaćin književnog matinea „Pjesme o Beogradu“ kao i svečanosti u čast 400 godina od smrti Viljema Šekspira.

Za ljubitelje muzejskih postavki, u Skupštini grada će od 16. do 20. travnja biti otvorena izložba  vrijednih eksponata pod nazivom „Naše blago“, koja obuhvata umjetnička djela beogradskih muzeja i legata među kojima će biti istaknuta prva knjiga štampana sredinom XI stoljeća u Beogradu - „Beogradsko Četvorojevanđelje“, slika „Jevrejvska mala“ djelo čuvene umjetnice Nadežde Petrović kao i portret kneginje i kraljice Natalije Obrenović.

Također, osim u Skupštini grada, izložbe će biti organizirane na niz lokacija uporedo, od kojih se izdvaja izložba na Savskoj promenadi koja postaje novi simbol grada. Naime, na ovom mjestu će biti predstavljena izložba Muzeja znanosti i tehnike pod nazivom „Iz historije plovidbe“, tijekom koje će se održati koncert evergrin glazbe u izvedbama Vojkana Borisavljevića, Nade Pavlović, Beti Đorđević, Vlade Maričića i Tanje Jovićević. 

Posjetiocima će 18. travnja u okviru manifestacije „Otvorena vrata institucija grada“ biti omogućeno da posjete mnogobrojne institucije kako bi se na adekvatan način detaljnije upoznali sa poviješću Beograda. 

U četvrtak, 21. travnja, u Sava centru će se održati koncert Divne Ljubojević, dok će se 30. travnja na Trgu Republike koncertom Big benda RTS-a sa specijalnim gostom Dušanom Gojkovićem i koncertom „Lie Pale“ u Domu omladine obilježiti Međunarodni dan džeza, kojim će ovogodišnji program čuvene manifestacije "Dani Beograda" biti uspješno završen. 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran