Red vožnje Herceg Novi do Kraljevo

Pogledaj red vožnje

Autobus Herceg Novi-Kraljevo do odredišta putuje između 8 sati i 15 minuta i oko 10 sati. Za vreme turističke sezone polasci od Herceg Novog ka Kraljevu su česti. Prvi polazak je u 7 ujutru, a poslednji u 20:15. Autobusi su uglavnom visoke turističke klase i vozači prave kraće pauze radi odmora. Prtljag se naplaćuje 1 e (100 dinara) po torbi. 

Herceg Novi

Herceg Novi, grad sa specifičnom mikroklimom i više od 200 sunčanih dana godišnje, postaje jedna od najposjećenijih turističkih destinacija Crne Gore.

Smješten na ulazu u jedan od najljepših svjetskih zaliva Boku Kotorsku i podno planine Orjen Herceg Novi turistima nudi bogato spomeničko nasljeđe, manastire i crkve, brojna utvrđenja poput Španjole, Kanli Kule, Sat Kule i nadaleko poznata stepeništa, po kojima je i dobio nadimak „Grad od skalina“.

Prvo ime Herceg Novog je bilo Sveti Stefan, kada je i osnovan 1382. godine u sastavu Kraljevine Bosne za vrijeme vladavine kralja Tvrtka Prvog Kotromaniću. Tvrtkova želja je bila da Kraljevina Bosna dobije sopstvenu luku kako bi bila trgovinski nezavisan od Dubrovnika. Dubrovčani su stoga blokirali grad i primorali Tvrtka da prizna njihov monopol nad trgovinom soli. Poslije Tvrtkove smrti, vojvoda Sandalj Hranić Kosača je zadobio naselje.

Svoje današnje ime, Herceg Novi, dobio je u vrijeme vladavine Sandaljevog sestrića, hercega od Svetoga Save Stefana Vukčića Kosače, kada je doživio i najveći procvat i razvoj. Turci ga osvajaju 1482. godine i vladaju njime dva vijeka, sve do 1687. godine.

Nakon toga na njegovom tlu smjenjuju se razni narodi i civilizacije, ostavljajući duboke tragove na istoriju, kulturu i ukupan razvoj ovoga kraja. Nakon Turaka grad osvajaju Mlečani, koji vladaju sve do propasti Mletačke republike 1797. godine. Od tada dolazi do čestih promjena uprave u Herceg Novom.

Hrceg Novi je poznat po izrazito bogatom kulturnom programu koji u ljetnjim mjesecima obuhvata prije svega tradicionalni filmski i muzički festival. Naravno, manifestacije se značajnim djelom organizuju i ostalih mjeseci, što doprinosi da grad „živi“ tokom čitave godine.

Kraljevo

Na ušću tri reke: Ibar, Zapadna Morava i Ribnica, Kraljevo je deseti najveći grad u Srbiji. Zajedno za Kragujevcom i Čačkom, Kraljevo je važan kulturni i administrativni centar Centralne Srbije. Najpoznatije turističke atrakcije su pravoslavni manastri Žiča, koji se nalazi 5km od centra grada i Vrnjačka Banja, najpoznatija banja u Srbiji. Takođe, Kraljevo je raskrsnica važnih puteva. 

Autobuska stanica se nalazi u ulici Oktobarskih žrtava, u neposrednoj blizini železničke stanice i centra grada. S obzirom na dobro razvijenu mrežu gradskog prevoza i postojanje taksi službi, autobuska stanica Kraljevo je dobro povezana sa centralnom grada. Po sadržajima koje nudi svojim posetiocima, spada u 3. kategoriju stanica i druga je po veličini u Srbiji. U neposrednoj blizini autobuske stanice nalaze se Spomen park Kraljevo i hotel "Botika".

 

Važne informacije

Autobuska stanica Kraljevo
Adresa: Oktobarskih žrtava
Radno vreme: 04:00 - 24:00 h
Broj telefona za informacije: +381 (0)36 313 444
Broj telefona za rezervacije karata: +381 (0)36 331 132