Petrovac

Zrenjanin

Zrenjanin je treći grad po veličini u Vojvodini, poslije Novog Sada i Subotice, a najveći grad u srpskom dijelu Banata i njegov politički, privredni, kulturni i sportski centar. U njemu živi 130 000 stanovnika i više od 20 nacija. Kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put se u istorijskim spisima pominje još 1326. godine.

Nalazi se na raskršću značajnih kopnenih i vodenih puteva, udaljen 50 km od Novog Sada a 75 km od Beograda. Zrenjanin je bio centar prehrambene industrije i snadbevač cijelog tržišta nekadašnje Jugoslavije. Danas je Zrenjanin jedan od najatraktivnijih gradova za investiranje u Srbiji. Ovo je ujedno grad kulture, umjetnosti, sporta, mostova. U Zrenjaninu se poslednje nedelje u avgustu, još od 1986. godine održava i jedna od najstarijin manifestacija u Srbiji, “Dani piva”.

U starom jezgru grada se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika od kojih je većina podignuta krajem XIX i početkom XX vijeka, kao i jedinstveno šetalište duž gradskih jezera, nastalih pregrađivanjem toka rijeke Begej. Raznolika nacionalna struktura stanovništa je uslovila i izgradnju većeg broja vjerskih objekata koji posjetiteljima otkrivaju bogatu istoriju grada.

Zrenjanin je autobuskim linijama veoma dobro povezan sa drugim velikim gradovima u Srbiji.

Adresa autobuske stanice:

Beogradska 22, 23000 Zrenjanin 
Tel: +381 23 541 000