Red vožnje Brčko do Zrenjanin

Pogledaj red vožnje

Brčko

Brčko je grad na sjeveru Bosne i Hercegovine. Administrativno je sjedište Brčko distrikta. Prema podacima popisa stanovništva 2013. godine, u gradu Brčko je popisano 43.859 lica, a u cijelom distriktu Brčko 93.028 lica.

Grad Brčko je smješten u Posavini, na desnoj obali rijeke Save, odnosno na ušću njene desne pritoke Brke, na 96 metara nadmorske visine.

Istočno od grada prostire se plodna Semberija, a zapadno je Posavina, dok se petnaestak kilometara južno od grada dižu obronci planine Majevice.

Grad je važan tranzitni centar i kroz njega prolazi najvažnija putna komunikacija koja povezuje zapadni s istočnim dijelom Republike Srpske te centralni dio Federacije BiH sa Hrvatskom i Posavskim kantonom.

Pored veoma značajnih kopnenih komunikacija, Brčko ima i savremeno opremljenu luku na rijeci Savi, koja se uklapa u jedinstveni plovni put od Crnog do Severnog i Baltičkog mora.

Brčko ima značajne industrijske kapacitete.

;

Zrenjanin

Zrenjanin je treći grad po veličini u Vojvodini, poslije Novog Sada i Subotice, a najveći grad u srpskom dijelu Banata i njegov politički, privredni, kulturni i sportski centar. U njemu živi 130 000 stanovnika i više od 20 nacija. Kao naselje pod imenom Bečkerek po prvi put se u istorijskim spisima pominje još 1326. godine.

Nalazi se na raskršću značajnih kopnenih i vodenih puteva, udaljen 50 km od Novog Sada a 75 km od Beograda. Zrenjanin je bio centar prehrambene industrije i snadbevač cijelog tržišta nekadašnje Jugoslavije. Danas je Zrenjanin jedan od najatraktivnijih gradova za investiranje u Srbiji. Ovo je ujedno grad kulture, umjetnosti, sporta, mostova. U Zrenjaninu se poslednje nedelje u avgustu, još od 1986. godine održava i jedna od najstarijin manifestacija u Srbiji, “Dani piva”.

U starom jezgru grada se nalazi veliki broj kulturno-istorijskih spomenika od kojih je većina podignuta krajem XIX i početkom XX vijeka, kao i jedinstveno šetalište duž gradskih jezera, nastalih pregrađivanjem toka rijeke Begej. Raznolika nacionalna struktura stanovništa je uslovila i izgradnju većeg broja vjerskih objekata koji posjetiteljima otkrivaju bogatu istoriju grada.

Zrenjanin je autobuskim linijama veoma dobro povezan sa drugim velikim gradovima u Srbiji.

Adresa autobuske stanice:

Beogradska 22, 23000 Zrenjanin 
Tel: +381 23 541 000

;