Autobus od PEĆ do ESEN prolazi između ostalog i kroz gradove KARLSRUHE, DIZELDORF, ULM, MINHEN, KELN, ŠTUTGART, MANNHEIM, FRANKFURT, PODUJEVO, PRIŠTINA (zavisno od rute linije). Na ovoj relaciji postoji samo jedan polazak.

Dužina puta je oko 1645 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 01 dan10 sati i 00 min. S obzirom da autobus prelazi preko graničnog prelaza moguća su i duža zadržavanja u periodu turističke sezone. Obavezno ponesite identifikaciona dokumenta. Posada autobusa će kreirati spisak imena putnika prije prelaska granice.
Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika.
Autobusi su uglavnom visoke turističke klase sa klimom, ABS-om, udobnim putničkim sjedištima i sl.

Red vožnje od PEĆ do ESEN postoji za sljedeće dane: 

  • srijeda
  • subota

Autobuski prevoznici koji saobraćaju na relaciji od PEĆ do ESEN :Barileva turist Priština and Try Tours.

Peć

Peć (alb. Pëjë, tur. Ipek) je grad na zapadu Kosova, smješten na rječici Pećkoj Bistrici, sa zlatarskim zanatskim radnjama, drvnom, prehrambenom i kožarskom industrijom. Grad po popisu iz 2005. godine ima 93.161 stanovnika, od čega su velika većina Albanci.

Grad je postao važan vjerski centar srednjovjekovne Srbije pod srpskim carem Stefanom Dušanom, koji ga je godine 1346. učinio sjedištem Srpske pravoslavne crkve. Taj status je zadržao sve do godine 1766, kada je ukinuta Pećka patrijaršija. Grad i njegova okolina još imaju veliku važnost za Srbe pravoslavne vjere; u gradu se nalazi patrijaršijski manastir, koji stoji iznad grada i sastoji se od četiri crkve s freskama oslikanim zidovima, biblioteke i riznice. U obližnjim Dečanima, 19 km južnije, se nalazi manastir Visoki Dečani iz 14. vijeka koji je od UNESCO-a proglašen dijelom svjetske kulturne baštine. Pet vijekova Peć je bila pod turskom vlašću, o čemu svjedoči i orijentalni izgled grada i nekoliko sagrađenih džamija, od kojih su neke sagrađene na temeljima porušenih srpskih bogomolja. Peć je bila sjedište dukađinskog sandžaka koji je od 19.vijeka dobio ime Pećki sandžak. U doba turske vladavine Peć se zvala Ipek.

Esen

Esen je grad u centru Rurske oblasti u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Sa oko 580.000 stanovnika jedan je od najvećih gradova Njemačke. Grad je od 1958. sjedište rimokatoličke biskupije, a od 1972. je univerzitetski  grad. Početkom 2003. su se spojili fakulteti iz Esena i Gerard-Merkator univerzitet  iz Duisburga u Univerzitet Duisburg-Esen.

Esen je Evropski glavni grad kulture za 2010. godinu.

Esen se nalazi u zapadnom dijelu Njemačke u industrijskoj regiji Rhein-Rur. Grad leži u centru Rurske oblasti sjeverno od rijeke Rur, koja stvara jezero Baldeneysee između gradskih kvartova Kupferdreh, Heisingen i Verden. Rurska oblast je konurbacija (sistem povezanih gradova) koja sačinjava oko 80 povezanih gradova.

Obzirom da je Esen industrijski centar, ima mnogo spomenika industrijske arhitekture. Stari rudnik je postao turistička znamenitost i nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.