Bajina Bašta

Loznica

Loznica je grad i sedište istoimene opštine u Mačvanskom okrugu u zapadnoj Srbiji. Prema popisu iz 2002. grad je imao 86.000 stanovnika. Prema istom popisu, sa svojim prigradskim područjem koji čine naselja Klupci, Lozničko Polje i Krajišnici grad je imao 90.219 stanovnika, te kao takav predstavlja najveći grad čitavog Podrinja i značajan regionalni centar.

Grad u podnožju planine Gučevo, u Podrinju. Kroz grad protiče rečica Štira i Zlatni Potok. Loznica se nalazi na nadmorskoj visini od 142 m. Drumom od Beograda je udaljen 139 km, 136 km od Novog Sad 75 km od Valjeva, 53 km od Šapca i 6 km od Banje Koviljače. Takoođe ima i 6 km do poznatog selca Tršić odakle je i Vuk Stefanović-Karadžić. Na udaljenosti od 17 km od Loznice se nalazi i Manastir Tronoša podignut u 14. veku kao zadužbina Kraljice Katarine žene srpskog Kralja Dragutina.

Osnovna kulturna manifesticija opštine Loznica predstavlja tradicionalni Vukov sabor u Tršiću. Sabor se održava svake godine u septembru, u nedelju pred Malu Gospojinu (21. septembra) u znak sećanja na Vuka Karadžića - velikana naše kulture. To je najveća manifestacija u Srbiji, po svom značaju i po masovnosti (okuplja 20.000 - 30.000 posetilaca).