Luksemburg

Wiesbaden

Visbaden (njem. Wiesbaden) je glavni grad njemačke savezne države Hesen, i poslije Frankfurta na Majni drugi po veličini grad u državi. Grad je jedna od najstarijih banja u Evropi sa 26 izvora vrele i jednim izvorom hladne mineralne vode.

Ovaj grad je najveći u regiji Rajngau. Leži na desnoj obali rijeke Rajne. Sa gradom na drugoj obali Rajne, Majncom, Visbaden čini zajedničku urbanu cjelinu. Površina grada je 204 km². Sjeverno je šumska zona (27,4% površine).

Visbaden je sa sjevera zaštićen planinom Taunus i zato ima jednu od najtoplijih klima u Njemačkoj. Srednja godišnja temperatura je 9,5 °C.

Visbaden je postao prijestonica vojvodstva Nasau 1815. Najveći dio centra grada je izgrađen u periodu od 1850. do Prvog svjetskog rata. U ovo doba u Visbaden su dolazili mnogi bogataši koji su investirali u izgradnju. Među poznatim gostima Visbadena iz ovog doba su: Johan Gete, Fjodor Dostojevski, Rihard Vagner i Johanes Brams. U ovom gradu je umro i njemački putopisac Bernhard Švarc

Visbaden je bio relativno pošteđen od bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Tada je uništeno oko 30% grada. Arhitektura Visbadena je sačuvala stilsko jedinstvo i sastoji se iz građevina u stilu klasicizma, istoricizma i jugendstila. Glavnim gradskim trgom, Dvorskim trgom (Schlossplatz), dominiraju palata vojvoda od Nasaua iz 1840. i nova gradska vijećnica.