Zagreb

Zagreb predstavlja glavni grad Republike Hrvatske, ujedno i njeno ekonomsko, naučno i kulturno središte. Prostire se na obalama Save, u podnožju planine Medvednice.

Kako biste na pravi način doživjeli čar ovog, po mnogo čemu jedinstvenog grada, najprije se treba uputiti ka jednoj od najdužih i najstarijih zagrebačkih ulica – Ilici koja se proteže sve do glavnog gradskog trga - Trga bana Jelačića. Na trgu je podignut konjanik bana po kojem je i dobio ime, dok je desno od pomenutog spomenika najpoznatija zagrebačka fontana Manduševac. Čuvena je po tome sto je dobila ime po djevojci Mandi koja je, po predanju, sa tog mjesta „grabila“ vodu usled čega je Zagreb dobio ime.  

U ovom opsegu nalazi se i središte političkog života Hrvata - Trg Svetog Marka gdje se nalaze Hrvatski Sabor, Ustavni sud i Banski dvori, tj. sjedište Vlade Republike Hrvatske. Trg je značajan i po istoimenoj Crkvi Svetog Marka koja datira iz XIII vijeka, jedinstvena po svom čuvenom krovu na kojem su prikazani grbovi Trojedne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije kao i grb grada Zagreba.

Sa trga se možete uputiti ka četvrti koja obuhvata glavno kulturno i istorijsko jezgro grada - Gornji grad i Kapitol. Unutar ove četvrti nalazi se i najpoznatije zagrebačko groblje Mirogoj kao i niz parkova – Prekrižje, Zelengaj, Tuškanac, Orlovac i Remetski kamenjak.

Gradec, ili današnji Gornji grad kroz istoriju je bio kraljevski grad opasan zidinama, od kojih su danas očuvana samo Kamenita vrata. Ona su pretvorena u kapelicu u kojoj se čuva slika Bogorodice. Nadomak Gradeca nalazi se čuvena pijaca „Dolac“ koja predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija Zagreba.

Kapitol je glavno crkveno sjedište, tkzv. „biskupski grad“, na kojem se nalazi grandiozna zagrebačka Katedrala, odnosno Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja predstavlja najvišu građevinu u gradu.

Ono što je posebno interesantno kada je u pitanju arhitektonsko nasleđe Zagreba jeste urbanistička cjelina koja se sastoji od niza trgova – perivoja u Donjem gradu u Zagrebu – tkzv. „Zelena potkova“. Sačinjava je Botanički vrt i sedam trgova - Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića i Trg maršala Tita, dok se unutar okvira "Zelene potkove" nalaze još dva trga – Trg Petra Svačića (Snačića) i Trg Petra Preradovića.

Sa Kapitola se nanovo možete uputiti ka samom središtu grada ka Bogovićevoj ulici koju obilježava čuvena Zlatna kugla. Ona će vas uputiti ka Trgu Petra Preradovića u Zagrebu, poznatijeg kao „Cvjetni trg“, po mnogobrojnim kioscima sa cvijećem koji su tu tradicijski smješteni. Ovaj trg je jedno od omiljenih sastajališta u gradu kao i najfrekventnija lokacija za mnogobrojne društvene akcije.

Bogato arhitektonsko nasleđe ovog grada naročito se ogledava u zdanjima koja se prostiru širom i u okolini Trga Maršala Tita koji važi za jedan od najljepših gradskih trgova. Najznačajnije arhitektonsko zdanje u ovom dijelu svakako je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta koja datira iz XIX vijeka. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se fontana „Zdenac života“, zgrada Zagrebačkog sveučilišta i Muzej za umjetnost i obrt.

U blizini se nalazi Trg kralja Tomislava koji je s jedne strane okružen zdanjem Umjetničkog paviljona, a sa druge strane zdanjem Glavnog kolodvora. Odatle se prostire zgrada Hrvatskog državnog arhiva, Botanički vrt i kultni hotel „Esplanade“ koji je bio smještaj za putnike čuvenog „Orient Expressa“.

Za ljubitelje prirode, središte grada ima i svoju zelenu oazu - Trg Nikole Šubića Zrinskog odnosno Zrinjevac. Tu su smještena sjedišta važnih institucija:  Vrhovni sud Republike Hrvatske, Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Županijski sud u Zagrebu. Po mišljenju mnogih ovo je najljepši park u središtu grada. Takođe, na maloj udaljenosti od centra nalazi se najveći park u Jugoistočnoj Evropi – Maksimir.

Zahvaljujući svojim kulturno – zabavnim sadržajima i izvrsnoj gastrnomskoj ponudi Zagreb je grad koji zadovoljava kriterijume svakog posjetioca ponaosob. Najživlja ulica u gradu je Tkalčićeva ulica, jedno od središta noćnog života. Duž nje se nalaze mnogobrojni kafe barovi, restorani i butici. Takođe, za ljubitelje šopinga najbolji izbor je zona duž Ilice, Bogovićeve i Petrićeve u čijim se suvenirnicama mogu kupiti glavna obilježja Zagreba poput liciderskog srca ili kravate.

Adresa autobusnog kolodvora:

 

ZAGREBAČKI HOLDING d.o.o Podružnica Autobusni kolodvor Zagreb

Avenija Marina Držića 4 10000 Zagreb

Tel:   +385 1 6008 600 ; Fax:  +385 1 6008 616 
 

Amsterdam

Amsterdam je najveći i glavni grad kraljevine Holandije. Osnovan je krajem 12. vijeka kao malo ribarsko mjesto na obali rijeke Amstel, po kojoj je i dobio ime. Nalazi se u provinciji Sjeverna Holandija, te zajedno sa tri druga grada (Roterdam, Utreht, Hag) čini Randstad - jednu od najvećih konurbacija u Evropi, čija se populacija procjenjuje na gotovo sedam miliona stanovnika.

Grad leži na više od 150 kanala koji su povezani sa gotovo 1300 mostova, pa ga mnogi često upoređuju sa Venecijom. Zato je Amsterdam najljepše razgledati sa nekog od turističkih brodova, koji će vas provesti kroz tri glavna kanala. Kopneni dio je najbolje obići pješke ili se pridružiti lokalnom stanovništvu na biciklima, kojih u Amsterdamu ima više od pola miliona.

Amsterdam svake godine bilježi izuzetnu turističku posjećenost. Pored Rajks muzeja, muzeja Vinsenta van Goga i Rembranta i kuće Ane Frank, velikom prihodu od turizma Amsterdam treba prvenstveno da zahvali legalizovanoj prostituciji i četvrti crvenih fenjera (De Valen), legalizovanom konzumiranju lakih droga i postojanju više stotina tzv. kofi šopova u kojima se mogu kupiti najrazličitije vrste kanabisa, kao i izuzetno bogatim sadržajima namijenjenim LGBT zajednici, među kojima je i Amsterdamska gej parada – turistički najposjećenija manifestacija koja se održava na teritoriji Holandije.

Rajksmuzeum

Rajksmuzeum je državni muzej Holandije. Ovaj muzej posjeduje umjetničko-istorijsku zbirku, u kojoj je najznačajniji dio slikarstvo Zlatnog doba Holandije (17. vijek). Rajksmuzeum je osnovan 1800. u Hagu kao kolekcija umjetnina holandskog stathoudera. Po naređenju Luja Napoleona, brata Napoleona Bonaparte, muzej se 1808. preselio u palatu na rijeci Dam u Amsterdamu, a kolekciji su dodate slike koje su bile vlasništvo grada Amsterdama. Od 1885. muzej se nalazi na sadašnjoj lokaciji, trgu Muzeumplejn, pored Muzeja Van Goga i Muzeja Stedlajk. Rajksmuzeum godišnje posjeti i do dva miliona ljudi.

Muzej Van Goga

Muzej posjeduje najbrojniju kolekciju Van Gogovih slika i crteža na svijetu. Stalna postavka muzeja sadrži oko 200 slika i oko 550 crteža koji prikazuju Van Goga u različitim fazama stvaralaštva. Ovaj muzej takođe posjeduje djela Van Gogovih savremenika i prijatelja, kao i brojnu dokumentarnu građu među kojom i hiljade pisama Van Goga bratu Teu. Prema podacima posjećenosti Muzej Van Goga je najposjećeniji muzej u Holandiji i nalazi se među 30 najposjećenijih muzeja svijeta.

Rembrantova kuća

Kuća u kojoj je od 1639. do 1659. godine živio Rembrant sadrži veliku kolekciju njegovih djela i to u ambijentu u kome je većina njih nastala. Muzej je proširen još jednim krilom kako bi se osiguralo dovoljno prostora za trajnu izložbu njegovih djela. U ovom muzeju izloženo je više od 250 umjetnikovih skica i autoportreta.

Kuća Ane Frank

Kuća jevrejske djevojčice Ane Frank u kojoj je napisala svoj svjetski poznati dnevnik i provela posljednje dvije godine svog života nalazi se u centru Amsterdama i pretvorena je u muzej. Original dnevnika je samo jedan dio stalne postavke ovog muzeja.

Muzej Madam Tiso

Madam Tiso je muzej voštanih figura koji se pored Amsterdama nalazi još u Londonu, Berlinu, Šangaju, Hongkongu, Njujorku, Las Vegasu i Vašingtonu. Muzej Madam Tiso je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija grada, a u njemu su izložene voštane figure istorijskih i kraljevskih ličnosti, filmskih, muzičkih i sportskih zvjezde i poznatih ubica.

De Valen

Četvrt crvenih fenjera (De Valen) poznata je po noćnim klubovima, seks-šopovima i erostskom pozorištu Moulin Rougeu (po uzoru na pariski kabare). U izlozima su prijateljice noći, koje oskudno odjevene prekraćuju vrijeme ćaskanjem, manikiranjem noktiju ili češljanjem, te pozivaju na intimno druženje. Interesantno je to da je u četvrti crvenjih fenjera fotografisanje i snimanje najstrožije zabranjeno. U samom centru ovog djela Amsterdama nalazi se Muzej erotike, koji posjeduje četiri sprata bogato opremljena erotskim spravama manje i veće umjetničke vrijednosti.

Heineken Experience

Nijedna posjeta Amsterdamu nije kompletna dok ne zavirite u pivare u kojima se proizvodi možda i najbolje svjetsko pivo. Heineken Experience je muzej pivare Heineken koji posjetiocima pruža uvid u istoriju pivare i proces pravljenja piva tokom godina. Heineken je osnovan 1864. godine i trenutno zapošljava više od 76 hiljada ljudi u 165 pivara širom svijeta.