Autobus od LUCERN do NOVI VINODOLSKI ne prolazi kroz druge gradove ili veća značajna mjesta. Na ovoj relaciji postoji samo jedan polazak. Dužina puta je oko 0 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 10 sati i 35 min. S obzirom da autobus prelazi preko graničnog prelaza moguća su i duža zadržavanja u periodu turističke sezone. Obavezno ponesite identifikaciona dokumenta. Posada autobusa će kreirati spisak imena putnika prije prelaska granice.
Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika. Na linijama saobraćaju autobusi visoke i srednje turističke klase dok na kraćim relacijama neki prevoznici organizuju putovanje turističkim kombijima ili malim autobusima.
Red vožnje LUCERN - NOVI VINODOLSKI postoji za sljedeće dane:
utorak
četvrtak
petak
nedjelja

Autobuski prevoznici koji saobraćaju na relaciji od LUCERN do NOVI VINODOLSKI :Croatia Bus Zagreb za promet i turizam d.o.o.

Lucern

Lucern je šesti po veličini i jedan od najpopularnijih gradova u Švajcarskoj. Nalazi se na obali istomenog jezera sa prelijepim pogledom na Pilatus I Rigi, vrhove švajcarskih Apla. Sa oko 80 000 stanovnika i jako dobrom povezanošću sa ostatkom zemlje, Lucern predstavlja važan kulturni i privredni centar.

Grad je nastao na mjestu na kojem rijeka Rojs ističe iz jezera. Istorija ovog grada je duga ali procvat počinje u XII vijeku. Izgradnjom mosta u klisuri Schöllenen na najužem dijelu rijeke stvorena je sjajna veza između Italije i Lucerna što je imalo ključnu ulogu u razvoju grada kao trgovačkog centra. Sve do 1882. godine i izgradnje željezničkog tunela Gotthard bilo je nemoguće zaobići ovaj grad. Lucern je postao obavezno stajalište za putujuće trgovce, hodočasnike i zanatlije koji su donijeli mnoštvo novih ideja u grad.

Blizina Alpa, organizovane vožnje vozom i žičarom do skijališta na planini Pilatus sa koje se pruža prelijep pogled na grad, bogata istorija i potpuno očuvan Stari grad čine Lucern veoma interesantnom i popularnom turističkom destinacijom.

Simbol grada je Kapela Most izgrađen u prvoj polovini XIV vijeka. Prvobitno je bio izgrađen kao dio gradskog utvrđenja da bi u XVII vijeku dobio inovacije u vidu slika koje pretežno prikazuju scene iz života Sv. Leodegara I Sv. Morisa koji se smatraju zaštitnicima grada. Ovaj most je najduži i najstariji drveni most u Evropi i poslije Materhorn-a najviše puta fotografisana turistička atrakcija u Švajcarskoj. Most povezuje stari, srednjovjekovni, dio grada sa novi. Drugi najposjećeniji spomenik je drvena kula tj. Oktogonalni toranj koja se nalazi sredini mosta. Izgleda kao sastavni dio mosta iako je podignuta nekih 30-tak godina prije mosta. Tokom vjekova ova kula je imala različite namjene – od arhiva, riznice do zatvora i soba za mučenje. Danas je kula zatvorena iako se u njoj nalazi prodavnica suvenira.

Grad je poznat po i skulpturi “Umirući lav iz Lucerna” koja nije ostavila ravnodušnim ni pisca Marka Tvena koji je opisao ka najtužnije i najdirljivije djelo u kamenu. Spomenik je posvećen stradalim vojnicima tokom Franuske revolucije 1792.godine.

Sa mnoštvom kulturno – istorijskih spomenika Lucern svakako predstavlja sjajnu destinaciju za putovnje. Osim navedenih svjetski poznatih spomenika tu su još I Musegg – dio nekadašnjeg utvrđenja, netaknut još od 1386. godine, Jezitska crkva, Franjevačka crkva, crkva Hof reprezentativni primjerci različitih stilova arhitekture, Vodeni tornjevi, Gradska kuća kao i veliki broj prelijepih trgova.

Novi Vinodolski