Autobus od PTUJ do WELS prolazi između ostalog i kroz gradove GRAC, MARIBOR (zavisno od rute linije). Na ovoj relaciji postoji samo jedan polazak. Dužina puta je oko 312 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 04 sata i 50 min. S obzirom da autobus prelazi preko graničnog prelaza moguća su i duža zadržavanja u periodu turističke sezone. Obavezno ponesite identifikaciona dokumenta. Posada autobusa će kreirati spisak imena putnika prije prelaska granice.
Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika.
Autobusi su uglavnom visoke turističke klase sa klimom, ABS-om, udobnim putničkim sjedištima i sl.
Red vožnje PTUJ - WELS postoji za sljedeće dane:
ponedjeljak
četvrtak

Autobuski prevoznici koji saobraćaju na relaciji od PTUJ do WELS :Lasta Beograd.

Ptuj

Ptuj se nalazi u istočnom dijelu Slovenije, u južnom dijelu pokrajine Štajerske. Grad se nalazi 30 km jugoistočno od Maribora, prvog većeg grada.

Ptuj je važno prometno čvorište. Kroz grad vodi željeznica iz Pragerskog do Ormoža i dalje u Hrvatsku ili u Mursku Sobotu, i dalje u Mađarsku preko Hodoša.

Položaj grada je u dolini rijeke Drave, krajnje zapadnom dijelu Panonske nizine, na mjestu gdje je ova dolina najšira. Začetak, danas povijesno jezgro Ptuja je na brijegu iznad rijeke, sa koga se lako nadzirala okolna ravnica. Nadmorska visina Ptuja je 232 m.

Područje Ptuja je bilo naseljeno još u mlađem kamenom dobu. Kelti su naseljavali Ptuj u kasno željezno doba. U 1. stoljeću pr. Kr. naseobina je bila pod kontrolom starog Rima. Prvo pisano poimanje Ptuja, pod prvobitnim nazivom Poetovio, datira iz 69. godine n.e., kada je bio izabran rimski car Vespazijan. Već u doba Rima Ptuj se razvio u izuzetno važno trgovačko, carinsko i upravno središte. Godine 103. za vrijeme imperatora Trajana, Ptuj je dobio status civilnog središta i naziv Colonia Ulpia Traiana Poetovia. Grad je imao 40.000 stanovnika dok ga nisu napali Huni.

570. godine n.e., grad je bio okupiran od strane Avara i starih Slavena. Između 840. i 874. g. pripadao je Balatonskoj kneževini Slavena Pribina i Kocelja. Između 874. i 890. g. Ptuj je postepeno pao pod utjecaj Biskupije Salzburga. Kao njemački Petau, uključen je bio u vojvodstvo Štajerske 1555. godine.

Godine 1376. godine Ptuj je dobio svoj gradski statut. U 17. stoljeću, kad su Turci zauzeli veći dio Ugarske, Ptuj je privredno potpuno propao. U 19. stoljeću grad se nalazio dalje od važnih prometnih pravaca.

Prema zadnjem austrijskom popisu stanovništva iz 1910. godine, 86% stanovništva grada Ptuja su bili Nijemci. Okolina Ptuja je bila pretežno naseljena slovenskim stanovništvom. Za vrijeme njemačke okupacije, od 1941-45. godine, slovensko stanovništvo je bilo nasilno iseljavano iz Ptuja. Njihove kuće su bile preuzete uglavnom od strane Nijemaca iz Bolzana. Kasnije, nakon njemačke kapitulacije, svi Nijemci su bili prisilno iseljeni u Austriju.

Wels

Vels je grad u Austriji. Nalazi se duž reke Traun u podnožju istočnih Alpa, jugozapadno od Linca.

Mjesto je naseljeno od praistorijskih vremena. Vels je nastao kao Roman Ovilava, glavni grad provincije Noricum.

U evropskom srednjem vijeku bio je vodeći tržišni grad. Značajnije građevine uključuju Ledererovu kuću (1376) na živopisnom gradskom trgu, gradska salu (preuređena 1748), gotičku crkvu sa veličanstvenim prozorima iz vitraža iz 14. Veka kao i  nekadašnji imperijalni zamkak u kojem je sveti rimski imperator Maksimilijan I umro 1519.

Vels je važno železničko čvorište i značajno tržište stoke i žitarica.U gradu  se održava veliki godišnji sajam (Velser Messe).

Vels proizvodi poljoprivredne mašine, tekstil, prehrambene proizvode, farmaceutske proizvode i građevinske materijale.

To je takođe važan regionalni centar trgovine na veliko i malo.