Maribor

Maribor (njem.: Marburg an der Drau) je grad u Republici Sloveniji, s otprilike 113.000 stanovnika, što ga čini drugim po veličini gradom u državi. Leži na rijeci Dravi.

Maribor je smješten na 269,5 m nadmorske visine. Predstavlja regionalno sjedište pokrajine Štajerske, koja se zapravo većim dijelom prostire u susjednoj državi Austriji. Grad leži na obje obale rijeke Drave, na mjestu gdje se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak te Slovenske gorice. Najbliži veći grad je austrijski Grac, oko 60 km sjeverno od Maribora.

Prijemom Slovenije u EU, 2007. ukinuta je granična kontrola između Austrije i Slovenije, pa je tako i granični prijelaz Šentilj, nedaleko od Maribora, postao dio istorije.

Popularne turističke zanimljivosti grada uključuju Mariborsku katedralu koja datira iz 12. vijeka, građenu u gotskom stilu te Mariborsku gradsku vijećnicu, izgrađenu za vrijeme renesanse. Takođe, tu je i dvorac iz 15. vijeka .

Maribor je dom najstarije vinove loze na svijetu, koja je stara više od 400 godina, a nosi ime Stara trta. Takođe, u brojnim vinogradima i voćnjacima u bližoj okolini grada nudi se domaće vino, kao i kompletne usluge seoskog turizma.

Svakog januara skijaški centar Mariborsko Pohorje domaćin je ženskog slaloma i divovskih slalomskih trka Svjetskog alpinističkog skijaškog kupa, poznatog kao Zlatna lisica.

Svake godine u junu se održava festival Lent, na kojem nastupa velik broj zabavljača, poput muzičara i sl.

Gradiška