Tivat

Tivat je grad u Crnoj Gori, u Boki Kotorskoj, koji prema popisu iz 2011. godine ima oko četrnaest hiljada stanovnika.

O porijeklu imena Tivat postoje tri različita mišljenja. Prema prvom, naziv Tivat izveden je od imena ilirske kraljice Teute, koja je imala svoju prijestonicu u Risnu. Po drugom mišljenju, naziv bi mogao biti izveden od imena hrišćanskih svetaca kao što su Theodorus, Theodosius, Theodotus, Theodulus ili srednjovjekovnog Theudo, Teodo. Po trećem mišljenju naziv potiče od keltske riječi "touto" što znači grad.

Tivat se kao grad počeo razvijati tek krajem XIX vijeka, kad je osnovana vojno pomorska luka Arsenal. Danas je Tivat moderan grad orjentisan na razvoj elitnog turizma kao prioritetne djelatnosti.

Sremska Mitrovica

Sremska Mitrovica je sedište grada Sremske Mitrovice u Sremskom okrugu. Mitrovica je i najveći grad u Sremu, administrativni centar Sremskog okruga i jedan od najstarijih gradova u Vojvodini i Srbiji. Grad je smešten na levoj obali reke Save. 

Grad se nalazi u severozapadnom delu Srbije i jugozapadnom delu Vojvodine, na kontaktu triju različitih morfoloških celina: sremske ravnice, mačvanske ravnice i fruškogorskog pobrđa.

Nalazi se na veoma povoljnom mestu, svega 75 km od glavnog grada zemlje, Beograda.

Sremska Mitrovica kao grad bogat istorijom i tradicijom i kao središte jednog od okruga u Srbiji ima razvijenu mrežu kulturnih i obrazovnih ustanova i niz kultunih dešavanja. Vaspitno-obrazovne ustanove čine osnovu od značaja za kulturni život ovog kraja.

Ustanove Kulture: Od ustanova kulture treba spomenuti:

  • Muzej Srema,
  • Galeriju „Lazar Vozarević“,
  • Gradsku biblioteku „Gligorije Vozarević“,
  • Pozorište „Dobrica Milutinović“,
  • Ustanovu za kulturu „Sirmijumart“,
  • Istorijski arhiv „Srem“,
  • Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Sremska Mitrovica je i „muzej pod otvorenim nebom“ u kome su ostaci antičke rimske prestonice, građevine barokne i klasicističkearhitekture 18. veka i 19. veka, kao i Spomen-park (Spomen-groblje), delo jednog od najpoznatijih jugoslovenskih arhitekti posleratnog spomeničkog graditeljstva Bogdana Bogdanovića, podignut 1960. godine.