Petrovac

Šabac

Šabac, koji se nalazi u zapadnoj Srbiji na obali rijeke Save, razvio se oko utvrđenja podignutih uz rijeku (Zaslon, Bigir Delen). Privredno je, kulturno i administrativno središte Mačvanskog okruga. Geografski položaj opštine je veoma povoljan jer se nalazi na važnim saobraćajnim pravcima: drumskim, željezničkim i riječnim, i u blizini je velikih gradova Beograda i Novog Sada.

Osnovna okosnica razvoja privrede opštine Šabac zasnovana je na aktiviranju sjeverozapadne radne zone. Sjeverozapadna radna zona obuhvata prostor od oko 921,00 ha, od čega je oko 400,00 ha u posjedu opštine Šabac. Sjeverozapadna radna zona ocijenjena je kao izuzetno perspektivan resurs koji zahtjeva značajna ulaganja.

Turističke manifestacije koje organizuje TOŠ (Turistička organizacija opštine Šabac), kao što su Festival cveća u Lipolistu, Maraton "Jarak-Šabac", "Čivijada", tradicionalne su i veoma poznate na nivou cijele Jugoslavije. Bogate su sadržajima, uvek dobro posjećene i medijski veoma kvalitetno propraćene. Sve nabrojane manifestacije nalaze se u Kalendaru manifestacija Srbije, koji izdaje Turistička organizacija Srbije.