Kraljevo

Na ušću tri reke: Ibar, Zapadna Morava i Ribnica, Kraljevo je deseti najveći grad u Srbiji. Zajedno za Kragujevcom i Čačkom, Kraljevo je važan kulturni i administrativni centar Centralne Srbije. Najpoznatije turističke atrakcije su pravoslavni manastri Žiča, koji se nalazi 5km od centra grada i Vrnjačka Banja, najpoznatija banja u Srbiji. Takođe, Kraljevo je raskrsnica važnih puteva. 

Autobuska stanica se nalazi u ulici Oktobarskih žrtava, u neposrednoj blizini železničke stanice i centra grada. S obzirom na dobro razvijenu mrežu gradskog prevoza i postojanje taksi službi, autobuska stanica Kraljevo je dobro povezana sa centralnom grada. Po sadržajima koje nudi svojim posetiocima, spada u 3. kategoriju stanica i druga je po veličini u Srbiji. U neposrednoj blizini autobuske stanice nalaze se Spomen park Kraljevo i hotel "Botika".

 

Važne informacije

Autobuska stanica Kraljevo
Adresa: Oktobarskih žrtava
Radno vreme: 04:00 - 24:00 h
Broj telefona za informacije: +381 (0)36 313 444
Broj telefona za rezervacije karata: +381 (0)36 331 132

Sjenica

Sjenica se nalazi na zapadu Sandžaka (Raška oblast).

Nalazi se na putu Novi Pazar - Sjenica - Nova Varoš koji spaja Ibarsku magistralu sa Zlatiborskom magistralom pa ima dobre saobraćajne veze sa istokom i zapadom Raške oblasti. U okolini Sjenice nalaze se veće planine Jadovnik (1734 mnv), Zlatar (1627 mnv), Giljeva (1617 mnv), Javor (1520 mnv) i Golija (1833 mnv).

Sjenica je i u Evropi poznata kao veoma hladan kraj, pa se u zimskim danima često ubraja u najhladnija mjesta Evrope. Kompleks Sjeničko-pešterske visoravni je pretežno planinskog karaktera.

Sjenica se prvi put pominje 1253. godine kao mjesto na dubrovačkom putu, gdje su pristajali i plaćali carinu dubrovački trgovci.

Od poznatijih privrednih organizacija tu su: Fabrika lasteksa i ženske modne konfekcije „Vesna“, Rudnik uglja „Štavalj“, Poljoprivredno-šumarski kombinat „Pešter“ koji se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, otkupom poljoprivrednih proizvoda.

Pešterska visoravan je poznata po svojim predispozicijama za odgoj ovaca i goveda, od kojih se proizvodi veoma ukusan i cijenjen „sjenički“ sir i kačkavalj.