Aleksinac

Aleksinac je grad i sjedište opštine u Nišavskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 16.685 stanovnika.

Aleksinac se nalazi na 30 kilometara od Niša, prema sjeveru, na autoputu prema Beogradu, ali je malo poznato da je on na raskrsnici još 2 magistralna puta, od kojih jedan vodi iz sjeveroistočne Srbije i Sokobanje preko Aleksinca u Toplicu; drugi put vodi iz Istočne Srbije preko Aleksinca, a dalje prema Kruševcu i Zapadnoj Srbiji.

 Aleksinac  je centar opštine kroz koju prolazi  željeznička pruga, autoput i dva republička puta sa obje strane Morave.

Aleksinac je grad sa čistim arhitektonskim i urbanističkim rješenjima. Glavna gradska ulica proteže se u pravcu sjever-jug, a paralelno s njom postoje sve saobraćajnice koje povezuju Aleksinac sa Sokobanjom. Sve te tri paralelne ulice sijeku se pod pravim uglom sa četiri ulice u pravcu istok-zapad, čime je sačuvan urbanistički plan iz 1839. godine. Kroz Aleksinac protiče planinska rijeka Moravica koja izvire istočno od Sokobanje.

U gradu postoji Centar za kulturu i umjetnost, amatersko pozorište, Muzička škola, Zavičajni muzej i bogato opremljena narodna biblioteka. Aleksinac je uvijek bio gostoljubiv i otvoren grad. Sa parkom Brđanka, na kome se nalazi spomenik ruskim dobrovoljcima izginulim u ratu 1876. godine i Ruskom crkvom u selu Gornji Adrovac, podignutom na mjestu pogibije pukovnika Rajevskog, ruskog dobrovoljca, koji je i poginuo u borbi protiv Turaka 20. avgusta 1876. godine, zatim sa jezerom Bovan, sa dva srednjovjekovna manastira, u Lipovcu i u selu Praskovču, Aleksinac predstavlja značajnu turističku destinaciju u ovom dijelu Srbije.

Prolom Banja

Prolom banja  se nalazi na jugu Srbije na putu Niš— Podujevo -Priština, 85km od Niša i 23 km jugoistočno od Kuršumlije.Nalazi se na sjeverozapadnim obroncima planine Radan , na 550 do 668 m nadmorske visine.

Poslije Prvog svetskog rata počinje ozbiljnije korišćenje toplih izvora. Prolom i osobine ljekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2000 posjetilaca godišnje. Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i liječenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije. Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležaja. Već 1976. godine se dograđuje depandans sa još 128 ležaja. Godine 1982. hotel je proširen i dograđen, a u to vrijeme je geoistražnim bušenjem dobijeno oko 11 litara ljekovite vode u sekundi (temperature 29 °C). Godine 1989. sagrađen je drugi depandans sa 270 ležaja i terapijski blok kao i dio sa bazenom. Sada je hotel opremljen savremenom opremom za smještaj, dijagnostiku, liječenje, terapiju i rekreaciju. Pored hotela sa restoranom u banji postoji veći broj kuća sa privatnim smještajem za goste, nekoliko prodavnica mješovite robe i više restorana.

Prema zvaničnim podacima Prolom voda se koristi za liječenje: Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, Bolesti organa za varenje, Bolesti kože, Bolesti krvnih sudova, Vanzglobnog reumatizma.

Prolom voda pripada vodama visokih balneoloških vrijednosti. Glavne balneološke vrijednosti vode su alkalitet, prisustvo ozona i silicijumske kiseline uz malo učešće fluora.