Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica je opština čija je površina 350 km². Pored grada, opštinu čini i 49 sela.

Kosovska Mitrovica se nalazi na sjeveru Kosovske kotline, sa istoka, sjevera i zapada okružena planinama Mokrom Gorom i obroncima Golije i Kopaonika. Kroz grad teku rijeke Ibar, koji ga dijeli na južni i sjeverni dio, Sitnica i Ljušta. Od grada na sjever počinje Ibarska klisura kroz koju Ibar teče ka Kraljevu, gdje se uliva u Zapadnu Moravu.

Mitrovica je jedna od najstarijih naseobina na Kosmetu. Prvi put se pominje u srednjovjekovnim pisanim dokumentima. Ime Mitrovica potiče iz 14. vijeka, po crkvi Svetog Dimitrija Solunskog.

Brzi razvoj grada započeo je u 19. vijeku, kada je jedna engleska kompanija otpočela eksploataciju rude olova i cinka u Trepči, mada se ruda ovdje iskorišćavala još u nemanjićko vrijeme. Od tada Kosovska Mitrovica postaje jedan od najvećih, ali i najzagađenijih industrijskih centara na Kosovu i Srbiji.

Od 2003. godine u obližnjem Zvečanu redovno se održava i „Nort Siti džez i bluz festival“, na kome su gostovali mnogi eminentni muzičari iz Srbije i svijeta.

Kraljevo

Na ušću tri reke: Ibar, Zapadna Morava i Ribnica, Kraljevo je deseti najveći grad u Srbiji. Zajedno za Kragujevcom i Čačkom, Kraljevo je važan kulturni i administrativni centar Centralne Srbije. Najpoznatije turističke atrakcije su pravoslavni manastri Žiča, koji se nalazi 5km od centra grada i Vrnjačka Banja, najpoznatija banja u Srbiji. Takođe, Kraljevo je raskrsnica važnih puteva. 

Autobuska stanica se nalazi u ulici Oktobarskih žrtava, u neposrednoj blizini železničke stanice i centra grada. S obzirom na dobro razvijenu mrežu gradskog prevoza i postojanje taksi službi, autobuska stanica Kraljevo je dobro povezana sa centralnom grada. Po sadržajima koje nudi svojim posetiocima, spada u 3. kategoriju stanica i druga je po veličini u Srbiji. U neposrednoj blizini autobuske stanice nalaze se Spomen park Kraljevo i hotel "Botika".

 

Važne informacije

Autobuska stanica Kraljevo
Adresa: Oktobarskih žrtava
Radno vreme: 04:00 - 24:00 h
Broj telefona za informacije: +381 (0)36 313 444
Broj telefona za rezervacije karata: +381 (0)36 331 132