Linc

Linc je grad smješten u sjevernom dijelu Austrije, u pokrajini Gornja Austrija.

Prostire se na površini od 96,5 kilometara kvadratnih, a, u njemu živi oko 190 hiljada stanovnika.

Linc je treći grad po veličini u Austriji, odmah iza Beča i Graca.

Linc je osnovan od strane Rimljana, a, vjekovima je bio značajni trgovački centar i sjedište raznih oblasnih gospodara, koji su se smjenjivali.

Tokom vladavine Habzburškog cara Fridriha III, u XV vijeku, Linc postaje prijestonica carstva.

Značajni stanovnici Linca bili su, poznati njemački astronom Johan Kepler, kao i vođa nacističke Njemačke, Adolf Hitler.

 

Lincu ne nedostaje turističkih znamenitosti, čak ih ima više nego bi se moglo očekivati od grada te veličine i broja stanovnika. To su:

- Mariendom, najveća crkva u Austriji. Neo - gotska arhitektura je posebno impresivna po crkvenoj kuli. Otvorena je 1924. godine, a, u nju stane 20 hiljada ljudi.

- Hauptplatz, najveći gradski trg u Evropi. Na trgu se nalazi i "stub kuge", podignut u znak sjećanja na stradale od ove, tada, opake bolesti.

- Crkva Svetog Martina, najstarija austrijska crkva. Neki njeni dijelovi potiču iz sredine VIII vijeka.

- Zamak Linc koji je sagrađen 799. godine. U njemu je danas smješten muzej sa stalnom postavkom starog oružja, instrumenata, novca i drugih predmeta.

- Mozarthaus, kuća Grofa Tuna, u kojoj je tokom 1783. godine Mocart komponovao svoju Linc simfoniju.

- Lentos art museum, najznačajniji muzej moderne umjetnosti na prostoru Austrije. U njemu stalnu postavku čini oko 1 500 eksponata iz oblasti slikarstva, vajarstva i fotografije.

- Na oko 20 km istočno od Linca nalazi se Mathauzen - koncentracioni logor iz Drugog svjetskog rata, i, svjedok je tragičnih događaja koji su se tu dogodili.

Linc je udaljen 30 km od češke granice i 200 km od Beča. Upravo zbog svog položaja - saobraćajnog čvorišta iz kojeg se lako dođe i do Njemačke, sa svim destinacijama je povezan željeznicom i autobuskim prevozom putnika.