Autobus od DIZELDORF do ESEN prolazi između ostalog i kroz gradove DUISBURG (zavisno od rute linije). Na ovoj relaciji postoji samo jedan polazak. Dužina puta je oko 48 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 01 sat i 15 min.
Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika. Na linijama saobraćaju autobusi visoke i srednje turističke klase dok na kraćim relacijama neki prevoznici organizuju putovanje turističkim kombijima ili malim autobusima.
Red vožnje DIZELDORF - ESEN postoji za sljedeće dane:
ponedjeljak
utorak
srijeda
četvrtak
petak
subota
nedjelja

Autobuski prevoznici koji saobraćaju na relaciji od DIZELDORF do ESEN :Croatia Bus Zagreb za promet i turizam d.o.o.

Dizeldorf

Dizeldorf (njem. Düsseldorf) je glavni grad  pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Dizeldorf leži u srcu najveće njemačke aglomeracije Rajna-Rur u kojoj živi 11-13 milona stanovnika. Sam grad ima 580.250 stanovnika (stanje 30. juna 2006), i po tome je deveti najveći grad zemlje.

Najviša tačka Dizeldorfa je na nadmorskoj visini od 165 metara, dok je najniža tačka na obali Rajne: 28 metara. Srednja nadmorska visina je 38 metara.. Površina opštine iznosi 217,2 km². Dizeldorf se većim dijelom nalazi na desnoj obali Rajne (217 km² na desnoj, 13 km² na lijevoj obali), na mjestu gdje se u nju uliva rijeka Disel. Sama riječ Dizeldorf znači „selo na Diselu“.

U gradu je sjedište mnogih velikih kompanija: Henkel (hemija), E.ON (energija), Rajnmetal (metalurgija), Vodafon (telekomunikacije), LTU (aero-transport) itd. U gradu posluje preko 5000 stranih kompanija. Tu je prisutno i 170 banaka, od toga 50 stranih. Poslovni toranj Arag je visok 124,9 metara. U Dizeldorfu živi kolonija od 7000 Japanaca, najveća u Evropi.

Esen

Esen je grad u centru Rurske oblasti u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Sa oko 580.000 stanovnika jedan je od najvećih gradova Njemačke. Grad je od 1958. sjedište rimokatoličke biskupije, a od 1972. je univerzitetski  grad. Početkom 2003. su se spojili fakulteti iz Esena i Gerard-Merkator univerzitet  iz Duisburga u Univerzitet Duisburg-Esen.

Esen je Evropski glavni grad kulture za 2010. godinu.

Esen se nalazi u zapadnom dijelu Njemačke u industrijskoj regiji Rhein-Rur. Grad leži u centru Rurske oblasti sjeverno od rijeke Rur, koja stvara jezero Baldeneysee između gradskih kvartova Kupferdreh, Heisingen i Verden. Rurska oblast je konurbacija (sistem povezanih gradova) koja sačinjava oko 80 povezanih gradova.

Obzirom da je Esen industrijski centar, ima mnogo spomenika industrijske arhitekture. Stari rudnik je postao turistička znamenitost i nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.