Brisel

Brisel je kao grad osnovan oko 979. godine, a, prvo naselje od kojeg je postao Brisel, datira iz davne 580. godine kada je Sveti Gaugerije izgradio kapelu na rijeci Zene.

Ime grada pominje se prvi put 1047. godine, i to u povelji Lamberta II. Naziv grada potiče od  staroholandske složenice Bruocsella. reč bruoc znači močvara, a sella dom, pa bi slobodni prevod ovog imena bio "dom u močvari".

 

To je glavni i najveći grad Kraljevine Belgije, nezvanični je glavni grad Evropske unije, sjedište je Evropske komisije i Savjeta Evropske unije.

Takođe, u Briselu se nalazi političko sjedište NATO-a i Zapadnoevropske unije.

 

Brisel se prostire na površini od preko 32 kilometra kvadratna, a na tom prostoru svoje mjesto pronašlo je oko 145 hiljada stanovnika.

Region glavnog grada Brisela podijeljen je na 19 opština; glavna opština je grad Brisel, dok su ostale opštine smještene oko centra grada i zajedno sa njim čine urbanu sredinu sa preko milion stanovnika.

Uz Flandriju i Valoniju, Brisel je jedan od tri savezna regiona u Belgiji.

 

Ono što Briselu ne nedostaje jesu muzeji, kojih ovdje ima oko 90, a, samo neki od njih su: Muzej kakaoa i čokolade,Muzej likovnih umjetnosti Brussels Sampling, Muzej grada Brisela, Muzej muzičkih instrumenata, Muzej moderne arhitekture, Muzej stripa, Muzej prirodnih nauka, Muzej moderne umjetnosti...

 

Ipak, to čime se Brisel posebno ponosi je Atomium, 103 metra visoka struktrura izgrađena povodom Svjetske izložbe 1958. godine.

Ova čelično-aluminijumska konstrukcija predstavlja devet atoma jednog alfa-gvozdenog kristala. Kugle su spojene cijevima, kroz koje se može proći, i doći do sobe gdje se nalazi stalna izložba koja prikazuje dobronamjerno korišćenje atomske energije.

Liftom se dolazi do najviše kugle, gdje se nalazi restoran, a, odatle se pruža i nevjerovatan pogled na grad.

Danas je ovo najposjećenija atrakcija Brisela.

 

Pored Atomium-a nalazi se park Mini-Evropa, gdje su makete poznatih evropskih građevina. Preko 350 evropskih znamenitosti smješteno je u ovom parku.

Najpoznatije su makete Ajfelove kule, Krivog tornja, vulkana Vezuv, centralnog trga Grand Place...

Ovaj park otvoren  je 1989. godine.

 

Do Brisela, osim avionom, bez problema se može doći i željezničkim i autobuskim prevozom. Gradske linije prolaze kroz tri glavne stanice u Briselu: Brisel-Nord, Brisel-Central i Brisel- Midi; odakle je moguće putovati ka svim većim gradovima u Belgiji, i, put mnogobrojnih destinacija širom Evrope.