Bern

Bern  je glavni grad u Švajcarske konfederacije, četvrti po veličini u (posle Ciriha, Ženeve i Bazela). Bern je i glavni grad i najveće naselje istoimenog Kantona Bern.

Grad Bern se već godinama nalazi među nekoliko prvih mesta na spisku gradova po kvalitetu života (uz Cirih i Ženevu). Pored toga stari deo grada, koji dobro očuvan i izuzetno uređen, je stavljen na spisak Svetske baštine UNESKOa.

Bern se nalazi u središnjem delu Švajcarske, jednako udaljen i od Nemačke i od Francuske i od Italije. Od Ciriha grad je udaljen 125 km jugozapadno, od Ženeve 165 km severoistočno, a od Bazela 100 km južno.

Bern se smestio usred Švajcarske visoravni (450-600 m n. v.), koja predstavlja „žitnicu“ države i njen najgušće naseljen deo. Južno od grada počinju se izdizati prvo niže planine, a potom (30-40 km) i visoke planine Alpa, koje se ovde nazivaju Bernskim Alpima. Sam grad se nalazi na okuki reke Are, na oko 540 m nadmorske visine.

Po procenama iz 2008. godine u Bernu živi približno 129.000 stanovnika, a u gradskoj zoni oko 350 hiljada stanovnika. Po oba pokazatelja to je četvrti grad u Švajcarskoj. 21,9% gradskog stanovništva čine ljudi bez švajcarskog državljanstva.

 Švajcarski Nemci čine tradicionalno stanovništvo grada i nemački jezik je zvanični u gradu i u većem delu kantona. Međutim, gradsko stanovništvo je tokom proteklih nekoliko decenija postalo veoma šaroliko, pa se na ulicama Bazela čuju brojni drugi jezici. Najčešći drugi jezici su francuski (3,9%) i italijanski jezik (3,6%).

Kao glavni grad države Bern je prvenstveno upravno, kulturno i obrazovno središte, a zahvaljujući izvaredno lepom starom gradskom jezgru i važno turističko središte. U njemu su ambasade i predstavništva preko 120 zemalja. Mnogi manji postotak gradskog stanovništva je upošljen u industriji i bankarstvu, saobraćaju, naročito u poređenju sa drugim velikim gradovima Švajcarske.