Ženeva

Ženeva drugi je po veličini grad u Švajcarskoj (posle Ciriha), a najveći grad Romandije (dela Švajcarske u kome se govori francuski jezik). Ženeva je i glavni grad i najveće mesto istoimenog kantona Ženeva.

I pored svoje ne baš izrazite veličine Ženeva se smatra jednim od globalnih gradova, uglavnom zbog prisustva brojnih međunarodnih organizacija, uključujući evropsko sedište Ujedinjenih nacija.

Po istraživanju iz 2006, Ženeva je drugi grad na svetu po kvalitetu života (takođe posle Ciriha).

Smeštena je na zapadnoj obali istoimenog jezera i predstavlja metropolu u malom pakovanju sa oko 200.000 stanovnika u užem i 750.000 u širem području. Čuveni švajcarski grad ima kosmopolitski duh, poput Londona ili Pariza, ali je uz to zadržao šarm i toplinu alpske varoši.

Ženeva se nalazi u Alpima, ali nije tipičan planinski grad, jer je 90 procenata njene površine potpuno ravno. Kao prelepa oaza, sa svih strana okružena je planinskim vrhovima, jedino brdo je u centru, tu je smešten Stari grad, isprepleten uskim i perfektno pozicioniranim ulicama, tipičnim za švajcarske varošice. Ovde se pije i najbolja kafa, tvrde meštani. Na samom vrhu nalazi se katedrala Svetog Petra, a ne bi trebalo propustiti ni posetu Gradskoj skupštini, mnogobrojnim muzejima (ima ih više od 40) i ruskoj pravoslavnoj crkvi! Posebna atrakcija su velelepne vile na Ženevskom jezeru, koje bude maštu, a sinonim su za luksuz i idealno mesto za stanovanje.

Zbog prisustva brojnih međunarodnih ustanova i kompanija Ženeva ima veoma razvijen međunarodni i međugradski saobraćaj. Zapadno od grada nalazi se Međunarodni aerodrom „Kointrin“. Gradska železnička stanica ima brojne polaske ka velikim gradovima u samoj državi i u Francuskoj.

U javnom gradskom prevozu učestvuju tramvaji, trolejbusi, autobusi i brodovi po jezeru. Prva tri vida prevoza nalaze se u okrilju gradskog saobraćajnog preduzeća. Javni prevoz obuhvata grad sa predgrađima, uključujući i ona u susednoj Francuskoj.