Trst

Trst (tal. Trieste, njem. Triest) je grad u Italiji, na sjeveroistočnoj obali Jadranskog mora.

Trst se nalazi na Tršćanskom zalivu na sjevernom dijelu Jadranskog mora. To je izrazito pogranični grad koji je državnom granicom posve odijeljen od gradske okoline i zaleđa koje pripada Sloveniji, a s Italijom je povezan samo uskim pojasom kopna. Klima je sredozemna.

Veliko je saobraćajno značenje grada, posebno gradske luke. Autoputevi  grad vežu s ostatkom Italije i Slovenijom, ali nedostaje autocestovna veza sa Hrvatskom (planirani smjer Trst-Rijeka). Trst je najveća luka na Jadranskom moru i glavna luka za kontinentski zatvorenu Austriju. Na sjevernom Jadranu postoji konkurencija triju velikih luka (Trsta, Kopra i Rijeke). Postoje planovi o udruživanju luka Trsta i Kopra koje su vrlo blizu i stvaranja velike sjevernojadranske luke.

Glavni trg u Trstu je Trg ujedinjenja Italije (Piazza Unità d'Italia), izgrađen uglavnom tokom Habsburške monarhije, na kojem se nalaze Gradska vijećnica i fontana  4 kontinenta. Značajan je zamak Miramare (Castello di Miramare) građen 1860. godine za nadvojvodu Maksimilijana. Postoje mnoge palate i crkve (značajna je katedrala sv. Justa). Mogu se pronaći i arheološki ostaci iz rimskog doba (značajno je rimsko pozorište). Tu je i čuveno Pozorište Giuseppea Verdija.

Kragujevac

Kragujevac je sa 179.417 stanovnika na teritoriji Grada, prema popisu iz 2011, četvrti grad po veličini u Srbiji , i sjedište Šumadijskog okruga, a nalazi se oko 120 kilometara južno od Beograda. Kragujevac je značajan privredni, kulturni, obrazovni i zdravstveni centar Šumadije, Pomoravlja i susjednih regiona.

Do 1990. godine Kragujevac je bio 5. grad po razvijenosti u SFRJ odmah poslije slovenačkih gradova. Početkom 1990.ih godina grad postaje jedan od siromašnijih gradova u Srbiji. Danas je Kragujevac ponovo jedan od najjačih administrativnih, kulturnih, finansijskih, industrijskih i političkih centara u Srbiji.

Zahvaljujući željezničkom i drumskom saobraćaju, Kragujevac je povezan sa Beogradom, Nišom, Kraljevom, Čačkom i drugim gradovima.

Međugradski i gradski prevoz na teritoriji grada Kragujevca trenutno obavljaju dva preduzeća: „Lasta“ iz Beograda i „Vulović-transport“ iz Rekovca. Postoji 24 osnovnih, stalnih linija gradskog prevoza i jedna sezonska koja vodi do Šumaričkog jezera.