Lozana

Prestonica švajcarskog kantona Vaud nalazi se na Ženevskom jezeru, u neposrednom susedstvu svetskih mondenskih centara Ženeve, Montrea i Veveja. Lozana je živopisan studentski grad, turistička atrakcija, i sedište Međunarodnog olimpijskog komiteta i dva velika univerziteta.

Lozana je u francuskom jezičkom području, ali većina ljudi govori i švajcarsko-nemački i italijanski. S obzirom da se u školama uči engleski, ovde sasvim sigurno nećete imati problema sa sporazumevanjem.

Prvo naselje na lozanskom brdu je nastalo još u kamenom dobu, a istorijski podaci govore o rimskom vojnom kampu Lausanna koji se nalazio u samom podnožju današnjeg centralnog brda bliže jezeru, na mestu sadašnjeg sela Vidy.

U Srednjem veku grad se polako pomerao ka brdu odakle ga je bilo lakše braniti, i ubrzo je počeo da mu raste značaj kao mestu koje se nalazi na važnom putu između Italije i severnog mora. To je bio prvi veliki grad severno od planinskog prevoja St. Bernard.

Godine 1538. Vojvoda Savojski je izgubio Lozanu, i ona je pala pod vlast kantona Bern, što je sve bio deo taktike da se ojača jugozapadna granica. Tako je i ostalo sve do kraja 18. veka kada je Lozana ponovo stekla nezavisnost nakon invazije Napoleona Bonaparte na Bern. Na kraju, 1803. grad je primljen u članstvo švajcarske konfederacije, kao glavni grad kantona Vaud.

U poslednjih 150 godina, ceo pojas od Lozane do grada Montreux, (Švajcarska rivijera) postao je stecište pisaca, umetnika, i muzičara, od Šelijevih do Lorda Bajrona. Urbana legenda kaže da je Frankenštajn napisan baš ovde. Ovde su obitavali i Ernest Hemingvej, koji je tu provodio zimski odmor u vreme kada je pisao Pokretni praznik, kao i Čarli Čaplin, koji je od sredine 1930ih živeo u gradu Vevey.