Vranje

Vranje se nalazi na jugu Srbije, u Vranjskoj kotlini. Opština Vranje broji oko 88 200 stanovnika. Poslije Drugog svetskog rata postaje industrijsko središte, sa fabrikama obuće, tekstila, metalurgije...

Nadmorska visina Vranja je na 480m. Klima Vranja je umjereno kontinentalna. Ljeta su topla, suva i duga, dok su zime kratkotrajne i vrlo blage.

Iz Vranja do Beograda svakoga dana polazi više autobusa, a tu su i najčešće tri voza dnevno.

Autobuska stanica Vranje – tel: 017/21 201

Železnička stanica Vranje – tel: 017/21 714

Kopenhagen

Kopenhagen ili Kupimore ili Kodanj (danski Københavnje glavni i najveći grad Danske. Prostire se na površini od 526 km². U gradu živi oko 542 hiljade stanovnika, a na širem području oko 1,2 miliona. Stanovništvo je do pre par decenija bilo isključivo etnički dansko, a danas preko 21% čini stanovništvo rođeno u inostranstvu (7% iz EU i 14% izvan EU).

Kopenhagen se nalazi na najužem moreuzu Oresund, koji odvaja Baltičko i Severno more i predstavlja sponu srednje i severne Evrope (Skandinavije). Zajedno sa švedskim Malmeom čine jednu od najrazvijenijih oblasti u Evropskoj uniji. Kopenhagen je godinama jedan od gradova sa najkvalitetnijim životom a ujedno i jedan od najskupljih svetskih gradova.

Klima u Kopenhagenu je umereno – kontinentalna, sa uticajem Atlantika i Golfske struje. Najniža prosečna temperatura je u februaru , -1°C, a najveća je tokom jula i avgusta, 17°C. Prosečna godišnja temperatura iznosi 8°C.

Nastanak grada  - Područje grada bilo je naseljeno još u doba praistorije. Osnivačem grada se smatra Sven Rašljobradi a 1167. godina se smatra godinom osnivanja grada jer uz dotadasnje ribarsko i lučko naselje biva izgradjen zaman, na mestu današnjeg dvorca Kristijanborg. Poveljom episkopa Erlandsena 1245.godine zvanično postaje grad. U 15. veku Kopenhagen postaje prestonica Danske umesto prestonice Roskildea. Tokom drugog svetskog rata, Kopenhagen je razrušen kao i većina drugih gradova ali se vrlo brzo obnavljao.

1961. godine otvorena je prva pešačka ulica na svetu (Stroget) i od tada se radi na brzom razvijanju pešačkih zona.

Od 2000. godine, Kopenhagen je povezan sa švedskih gradom Malmeom preko mosta-tunela Oresund.

Kopenhagen je grad bicikla, gde svi uzrasti voze (od 3 do 103 godine). Postoji i bicikl-taksi (sa dvosedom).

Danski kraljevi se ne krunišu već se aklamiraju, a to je razlog zbog kojeg kraljica ne sedi na prestolu. Na svečanim prijemima ne postoji sto sa brojem 13.

Kalsberg i Tuborg su danska piva a i Lego kockice (prevod: lepo se igraj) su danski proizvod.

Šta posetiti u Kopenhagenu:

1) Muzeji - umetnosti, istorije, skulpture, specijalizovani muzeji (porcelana, erotike, itd.).

2) Staro gradsko jezgro - sa prepoznatljivim „skandinavskim duhom“ (jednostavne fasade u živim bojama, kanali, gotske crkve i sl.). U okviru gradske zone nalazi se i najveća pešačka zona, koja je istovremeno i najstarija, pa predstavlja ponos grada.

3) Dvorci – Amalienborg (zimska rezidencija kraljevske porodice), Rosenborg. Državna skupština (nekadašnji dvor danskih kraljeva) – danas je sedište zakonodavstva i ministarstva spoljnih poslova.

4) Statua Mala sirena – je simbol Kopenhagena inspirisan istoimenom bajkom Andersena i nalazi se na promenadi. Naizgled ne tako inpresivna statua za neke i razočaravajuća, predstavlja sirenu koja tužno čeka svog princa. Lepota same priče je i to što je statua pored simbola grada i simbol velike ljubavi i vere.

5) Okrugli toranj – je glavna turistička znamenitost Kopenhagena. Nalazi se u središtu grada. Zajedno sa tornjem je gradjena i Crkva svete Trojice. To je i najstariji funkcionalni opservatorijum gde su se zvezde gledale jos 1642.godine

6) Zgrada berze – je monumentalna zgrada na obali kanala Fredericsholm. Odlikuje je šiljati vrh spiralnog oblika, sačinjena od četiri upletena zmajeva repa.

7) Jezera, peščane morske plaže i šumoviti parkovi se nalaze samo na nekoliko minuta od centra grada. Istorijski zabavni park Tivoli je danska turistička atrakcija više od 160 godina.