Autobus od BRATISLAVA do PRAHA prolazi između ostalog i kroz gradove BRNO (zavisno od rute linije). Na ovoj relaciji postoji samo jedan polazak. Dužina puta je oko 336 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 04 sata i 45 min. S obzirom da autobus prelazi preko graničnog prelaza moguća su i duža zadržavanja u periodu turističke sezone. Obavezno ponesite identifikaciona dokumenta. Posada autobusa će kreirati spisak imena putnika prije prelaska granice.
Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika.
Autobusi su uglavnom visoke turističke klase sa klimom, ABS-om, udobnim putničkim sjedištima i sl.
Red vožnje BRATISLAVA - PRAHA postoji za sljedeće dane:
četvrtak
nedjelja

Autobuski prevoznici koji saobraćaju na relaciji od BRATISLAVA do PRAHA :Lasta Beograd.

Bratislava

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke, ima oko 450 000 stanovnika,nalazi se na samoj granici sa Austrijom i Mađarskom. Ovo je jedini glavni grad koji se graniči sa dvije države. Beč i Bratislava, najbliži glavni gradovi u Evropi, udaljeni samo 60 km, nekada su bili povezani električnim tramvajem.

Uz prisustvo reda i standarda zapadnih država u Bratislavi možete osjetiti južnjački i slovenski duh neposrednosti, otvorenosti, boemskog života. Nema gužvi, brzine i tenzije koju osjećamo u većim gradovima. Ugodnost života možete primijetiti na ulici, u gradskom prevozu, u restoranu...

Prije 1919, bila je poznata kao Prešporok, na slovačkom. Od 1919. godine, nakon Prvog svetskog rata, grad nosi naziv Bratislava. Ime je stvorio Šefarik u prvoj polovini XIX vijeka.

Klima u Bratislavi je umjereno kontinentalna. Tokom ljeta temperatura moze da poraste i do 30 C, povremeno čak i više. Tokom zime temperature su oko 0 C, ali noću, one mogu ići i niže od -10 C.Ukoliko padne snijeg, sniježni pokrivač se neće zadržati duže od par dana.

Na istočnoj obali Dunava nalazi se stari istorijski dio grada, dok je na zapadu novi moderni dio. Oduvijek je bio jedan od glavnih kulturnih centara srednje Evrope. Takođe je bio središte viševjekovne istorije i raskrsnica brojnih kultura i trgovinskih puteva. Danas je najvažnije industrisko i kulturno središte Slovačke.

Šta posjetiti u Bratislavi:

Bratislavski hrad dvorac na brdu kog često zbog svog neobičnog izgleda nazivaju „naopačke okrenutim stolom“. Dvorac je iz 15. vijeka, koristio se kao kraljevska rezidencija a zatim kao vojno stanište. Austriski vojnici su 1811. godine napali dvorac i tada je izgorio do temelja. Obnovljen je 50-tih godina 20.vijeka i dan danas traje rekonstrukcija.

Novi most, most preko Dunava gdje se na samom mostu nalazi restoran NLO na visini 84 metra odakle možete posmatrati grad.

Mihaelov toranj je nekadašnja osmatračnica dok se danas u njemu nalazi izložba oružja.

Slavin spomenik se nalazi na vrhu brda sa pogledom na grad i najviše je mjesto u Bratislavi. . Podignut je u znak sjećanja na žrtve sovjetske vojske u Drugom svetskom ratu.

Katedrala St Martin je jedna od najstarijih crkava u Bratislavi. U ovoj katedrali vršile su se krunidbe kraljeva. Na vrhu katedrale nalazi se zlatna kruna.

Primacilni trg sa Primacijalnom palatom, nadbiskupska palata. Na palati se nalazi biskupski šešir, napravljen od željeza, težak 150 kg. Tu su nastpali Mocart, Betoven, List. Napoleon je ovdje potpisao Presburški sporazum u tzv. Dvorani ogledala.

St Clare crkva gotička crkva koja se nalazi u Klariska ulici itrenutno se koristi kao koncertna sala.

Roland Fontana koju je po narudzbi mađaskog kralja Maksimiliana 1527. godine, radio kamenorezc Andreas Luttringer.

Primate palata je trenutno središte gradonačelnika Bratislave.

Crkva svete Elizabete poznatija kao Plava crkva, ukrašena keramičim cvijetnim pločicama različitim nijansama plave boje.

Jedna od bratislavskih atrakcija su brojni gradski kipovi, među kojima je Napoleonov vojnik.

Prag

Prag (Češka: Prag) je glavni grad i najveći grad Češke Republike. To je jedan od najvećih gradova centralne Evrope i služio je kao glavni grad istorijske regije Češke vekovima. Ovaj magični grad mostova, katedrala, tornjeva zlatnih vrhova i crkvenih kupola, ogleda se u površini i svakako rekom Vltavom na kojoj leži više od deset vekova.

Ovo je grad brojnih spomenika ogromne vrednosti od kojih je zaista svaki od njih jedinstven i neponovljiv. Skoro svaka kuća u centru grada je priča za sebe, skoro u svakoj ulici se rodila, stanovala ili radila neka poznata osoba i na svakom uglu je toliko duha i energije koju možete osetiti samo u Pragu. Prag je neponovljiv i po svojoj modernoj živosti koja se toliko prefektno uklopila u njegovu prošlost.

ŠTA POSETITI U PRAGU?

  1. Karlov most, najstariji most u gradu, koji je izgrađen za vreme Karla IV. Ovaj most je među najznačajnijim znamenitostima koje turisti obavezno posete. Karlov most je ponajviše upečatljiv po svoja dva gotička tornja na svakom njegovom kraju. Prema legendi, s Karlovog mosta su u reku Vltavu bacili sveštenika Svetog Jana Nepomuka pa mu je na tom mestu podignut spomenik. Stavite ruku na lik ovog sveca i poželite želju, ta će vam se želja ispuniti i opet ćete se vratiti u Prag. Most je dug 515 metara a širok 9,5 metrara i na njemu se nalazi 30 kipova raznih svetaca.
  2. Praški Grad (Pražský Hrad) – Hradčany, je kraljevski dvorac koji se nalazi kilometar iznad Karlovg mosta, na levoj strani reke Vltave, na malom brežuljku uzdiže se predeo Hradčany i na njima češki kraljevski dvorac Praški grad. Hradčany su deo Praga na kojem se nalazi Praški grad. Česi dvorac zovu Pražský Hrad. Počeci dvorca datiraju od 880 godine. Od samog početka je sedište kraljevske dinatsije PÅ™emysl. Od 14. veka kralj Karlo IV drvorac proširuje, gradi katedralu Sv.Vida (Sv.Vita), ceo niz aristokratskih palata, crkve i velike zidine.
  3. Katedrala sv. Vida u Pragu jedna je od najmonumentalnijih katedrala srednje Evrope. Iako primarno građena u gotičkom stilu, na njoj je vidljiv spoj stilova od gotike, renesanse, baroka pa do neogotike 19 veka.
  4. Zlatna ulica - niz kuća iz 16. veka, sagrađenih između utvrđenja u gotskom stilu. Prema jednoj verziji, kuće je izgradio kralj Rudolf II za 24 svoja čuvara, a prema drugoj verziji ovde su živeli zanatlije, trgovci, umetnici i kraljeve sluge. Naziv “zlatna” ulica je dobila zbog kraljevih alhemičara i zlatara koji su ovde živeli krajem 17. veka.
  5. Letnjikovac Kraljice Ane - prelepi letnjikovac kraljice Ane - Belvedere, smešten u kraljevskom vrtu je najlepši i prvi primerak italijanske renesansne arhitekture severno od Alpa.
  6. Crkva svetog Nikole - Ovu izuzetnu baroknu crkvu sagradio je između 1704.-1755. Kilian Dientzenhofer. Predstavlja jednu od najljepših baroknih crkava u Evropi.
  7. Prag Starogradski trg - Staromč›stské námč›stí, se nalazi na desnoj obali Vltave 1 km od Karlovog mosta. Od Karlovog mosta šetnjom prolazite kroz Karlovu ulicu, prepunu prelepih kuća u čijim se prizemljima danas nalaze brojne prodavnice, galerije i restorani. Zgrada Starogradske skupštine (Staromč›stská radnice) nalazi se na donjoj strani trga. Preko puta većnice nalazi se zgrada u kojoj je kafana "Milena" posvećena Mileni Jesenskoj ljubavnici Franza Kafke. Građevina po kojoj je poznat Prag je Orloj, to je čudesni gotički toranj sa astrološkim satom, koji je završen 1410 godine. Svakog sata na dva mala prozorčića pokazuju se 12 apostola od kojih svaki ima svoje značenje uz kukurikanje petla. Orloj je podijeljen da pokazuje astrolški kalendar i vreme. Pokazuje 4 različita vremena: staronemačko, staročesko, babilnsko i zvezdano. U dnu je kalendarni brojčanik koji pokazuje položaj dana u odnosu na dan, mesec i godinu. Na vrhu tornja od 69 metara je promatračnica s koje se pruža pogled na okolinu. Do tornja možete doći liftom.