Novo Mesto

Novo Mesto je jedan od većih gradova u Sloveniji i najvažnije naselje Regije Jugoistočne Slovenije, odnosno dela države između Ljubljane i Zagreba. Novo Mesto je i upravno središte istoimene opštine Novo Mesto.

Novo Mesto je više vekova bio u posedu Habzburgovaca. 1918. godine ono dobija današnji naziv i priključuje se Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Jugoslavija, da bi danas bio jedan od vodećih gradova Slovenije.

Reljef: Novo Mesto se smestilo u središu pokrajine Dolenjske, u dolini reke Krke, na mestu prelaska njene doline iz klisurastog dela u šire polje. Oko grada pruža se pobrežje, a najstariji deo grada se i zove „Breg“, zbog položaja na bregu iznad Krke.

Klima: U gradu vlada umereno kontinetalna klima.

Vode: Kroz grad protiče reka Krka i deli grad na stari i novi deo.

Novo Mesto je jedan od slovenačkih gradova sa najburnijim razvojem tokom poslednjih 100ak godina. Razlog ovome je razvoja saobraćajnih veza Slovenije sa Istokom, koje su se očitovale izgradnjom savremenog auto-puta pored naselja. Zahvaljujući dobrom položaju u gradu se razvial prvenstveno laka industrija, ali i industrija vozila i kozmetička industrija.