Monpelje

Monpelje je glavni administrativni i komercijalni centar regiona Langdok-Rusijon i departmenta Ero. Nalazi se na jugu Francuske samo 10 km udaljen od Mediteranskog mora. Klima koja je tipična za Mediteran pruža preko 300 sunčanih dana tokom godine.

Iako ima veoma dobar strateški položaj Monpelje nikada nije bio dio Rimske imperije. Istorija samog grada ne doseže daleko u prošlost. Prvi poznati zapisi datiraju iz X vijeka. Osnovala ga je lokalna dinastija grofova od Tuluza pod čijom upravom je sve do početka XII vijeka. Povoljan položaj grada i otvorenost lokalnog stanovništva ka strancima privukao je veliki broj doseljenika što je direktno uticalo na razvoj trgovine i ekonomije. Veći procenat stanovništva činili su Jevreji, muslimani i Katari.

1180. godine u gradu je osnovan medicinski fakultet koji 1220. godine dobija status Univerziteta. Od tada pa sve do danas, sa preko 60 000 novih studenata svake godine, Monpelje predstavlja jedan od najkvalitetnijih i najkonkurentnijih obrazovnih centara u Evropi. U XVI vijeku na medicinski fakultet u Monpeljeu se upisuje i jedan od njihovih najpoznatijih studenata - Nostradamus, koji će kasnije postati poznat po svojim proročanstvima.

Tokom XIX vijeka Monpelje prolazi kroz period industralizacije. U tom periodu razvija se proizvodna vina koja je u mnogome doprinijela ekonomskom razvoju grada. S obzirom na to da se u radijusu od oko 300 km oko Monpeljea ne nalazi ni jedno industirsko postrojenje, sve što se uzgaja na ovim prostorima smatra se ekološki ispravnim i zdravim.

Kao i mnogi drugi gradovi i Monpelje kombinuje staro sa novim i predstavlja šatmantnu i interesantnu destinaciju. Najbolje vrijeme za posjetu ovom gradu je u ljetnjim mjesecima kada u gradu nema turista, mada blizina mora, blaga klima, srednjevjekovni spomenici koji stoje rame uz rame sa najnovijim tekovinama arhitekture kao i veoma bogata gastonomska ponuda čine ovaj grad popularnom destinacijom tokom cijele godine.