Đenova

Đenova je šesti po veličini grad Italije, glavni grad pokrajine Ligurije u sjeverozapadnoj Italiji i najveća italijanska luka. Pored toga grad posjeduje veliko i dobro očuvano staro jezgro, koje je pod zaštitom UNESKOa.

Đenova ima 82.000 kvadratnih metara javnih parkova i to u samom centru grada (Villetta Di Negro), dok na periferiji i pored obale ima još 370.000 uređenih vrtova i parkova.

Đenova je nekada bila pomorska republika, a glavni konkurent na Mediteranu bili su im Mleci. Najpoznatiji Đenovljanin na svijetu je sigurno Kristofor Kolumbo. Ostaci njegove rodne kuće su odmah pored ostataka samostana S. Andrea, a on se nalazi na par koraka od Porta Soprana, gradskih vrata koja čine dio odbrambenog zida.

Glava turistička atrakcija grada svakako je Palata Duždeva (Palazzo Ducale) smještena na najpoznatijem gradskom trgu Piazza De Ferrari. Ovdje se nalazila rezidencija đenovljanskih duždeva, a danas je u njoj smješteno nekoliko muzeja i arhiva. Veoma popularan je Muzej džeza, a tu se nalaze i knjižara, kao i veliki broj kafra i restorana.

Od ostalih znamenitosti izdvajaju se Katedrala Svetog Lorenca (osvještana  1118. godine) i poznati Đenovljanski akvarijum (drugi po veličini na svijetu) u kome se nalazi više od pet hiljada morskih stvorenja, a koja plivaju u šest miliona litara vode.

Đenova je od prestonice Rima udaljena 510 km sjeverozapadno, a bliži su joj Milano (140 km) i Torino (170 km), smatra se početkom Azurne obale.