Busticket4.me Vam pomaže da jednostavno pretražite, uporedite i kupite kartu/e za odgavarajući autobus na relaciji Golubac - Kladovo.

Autobus od GOLUBAC do KLADOVO prolazi između ostalog i kroz DONJI MILANOVAC (zavisno od rute linije). Na ovoj relaciji postoji više polazaka svakog dana. Dužina puta je oko 123 km. Prosječno trajanje putovanja po redu vožnje je 02 sati i 20 min.

Prtljag se obično plaća po torbi na svim polascima u zavisnosti od prevoznika, koji nude brz i efikasan prevoz po povoljnoj cijeni. Autobusi su uglavnom visoke turističke klase sa klimom, ABS-om, udobnim putničkim sjedištima i sl.

Red vožnje GOLUBAC - KLADOVO postoji za sljedeće dane:

ponedjeljak
utorak
srijeda
četvrtak
petak
subota
nedjelja

Autobuski prevoznik koji saobraća na relaciji od GOLUBAC do KLADOVO je Arriva Litas - Požarevac.

Golubac

Golubac ili Golubački grad je srednjevjekovna tvrđava koja se nalazi u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, četiri km nizvodno od današnjeg naselja. Smještena je na visokim liticama, na mjestu na kom se rijeka sužava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Golubac je građen lepezasto i sastoji se od tri dijela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga ukupno deset kula i dvije velike kolske kapije. Kule su kasnije Turci ojačali otvorima za topove i dodavanjem još jedne kule oko 1480. godine. Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini spoljni zid šanca, a koji je vjerovatno bio pun vode jer je povezan sa Dunavom koji ga je punio. Grad je teškim lancem povezan sa stenom Babakaj (koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je u potpunosti kontrolisao kako drumski, tako i riječni saobraćaj kroz Đerdapsku Klisuru.

Danas je Golubačka tvrđava zapuštena, unutrašnji drveni prilazi kulama su truli i opasni, pa je posmatranje tvrđave bezbjedno samo sa spoljne strane, a ulaz u tvrđavu, iako je moguć penjanjem uz zidine, nije preporučljiv iz bezbjedonosnih razloga. Iako zapušten, Golubac je vrlo posjećen, što zbog činjenice da kroz njega prolazi magistralni put, te i zbog toga što se nalazi blizu Lepenskog Vira, tako da ta dva lokaliteta tvore zajedničku turističku cjelinu. Napori, koje opština Golubac ulaže u ovo utvrđenje su usmereni ka afirmaciji značaja Golubačke tvrđave na turističkoj karti zemlje, pa i Evrope.

Zbog istorijskog značaja i izuzetne arhitektonske vrijednosti, Golubačka tvrđava je proglašena za spomenik od izuzetnog značaja 1979. godine.

Kladovo