Mrzenica

Prolom Banja

Prolom banja  se nalazi na jugu Srbije na putu Niš— Podujevo -Priština, 85km od Niša i 23 km jugoistočno od Kuršumlije.Nalazi se na sjeverozapadnim obroncima planine Radan , na 550 do 668 m nadmorske visine.

Poslije Prvog svetskog rata počinje ozbiljnije korišćenje toplih izvora. Prolom i osobine ljekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi brojka od oko 2000 posjetilaca godišnje. Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i liječenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije. Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležaja. Već 1976. godine se dograđuje depandans sa još 128 ležaja. Godine 1982. hotel je proširen i dograđen, a u to vrijeme je geoistražnim bušenjem dobijeno oko 11 litara ljekovite vode u sekundi (temperature 29 °C). Godine 1989. sagrađen je drugi depandans sa 270 ležaja i terapijski blok kao i dio sa bazenom. Sada je hotel opremljen savremenom opremom za smještaj, dijagnostiku, liječenje, terapiju i rekreaciju. Pored hotela sa restoranom u banji postoji veći broj kuća sa privatnim smještajem za goste, nekoliko prodavnica mješovite robe i više restorana.

Prema zvaničnim podacima Prolom voda se koristi za liječenje: Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, Bolesti organa za varenje, Bolesti kože, Bolesti krvnih sudova, Vanzglobnog reumatizma.

Prolom voda pripada vodama visokih balneoloških vrijednosti. Glavne balneološke vrijednosti vode su alkalitet, prisustvo ozona i silicijumske kiseline uz malo učešće fluora.