Detalji

Kako ga mnogi opisuju, Bijelo Polje je grad netaknute prirode, nemirnih brzaka Lima i pitomih padina i klisura doline Bjelasice koju odlikuje ljepota pećinskih stalaktita i stalagmita, koje za najhrabrije posjetioce predstavljaju izazov kojem je teško odoljeti.

Bijelo Polje nalazi se na sjevero – istoku Crne Gore uz magistralni put i prugu Beograd–Bar. Treća je opština po broju stanovnika, poslije Podgorice i Nikšića i predstavlja regionalni centar sjevera sa bogatim kulturnim sadržajima poznatim i van Crne Gore.

Od svih gradova na sjeveru zemlje, Bijelo Polje ima najpovoljniji geografski položaj. Nalazi se na raskrsnici najvažnijih magistralnih puteva uz dobru povezanost sa Pljevljima i Žabljakom, niz kanjon Tare, prema Beranama, Plavu i Rožajama i dalje Ibarskom magistralom prema Srbiji.
Bijelo Polje karakteriše očaravajuća priroda koja turistima nudi mogućnosti da otkriju mnoga lednička jezera kao i da se oprobaju u mnogim radinostima lokalnog stanovništva kao što su muza krava, ovaca i pravljenje domaćeg sira. Za turiste koji su više raspoloženi za posjećivanje kulturno-istorijskih spomenika dobra vijest je da u okolini Bijelog Polja postoji dosta spomenika koje je moguće posjetiti.

Iako je Bijelo Polje danas moderan grad, posjeduje bogatu istoriju sa velikim brojem kulturno - istorijskih spomenika, kako pravoslavne tako i islamske kulture. Postoje istorijski dokazi da je grad postojao i u vrijeme Rimljana i Ilira.
Za islamsku kulturu važan kulturno - istorijski objekat je Gradska džamija izgrađena polovinom XVIII vijeka dok za hrišćansku kulturu crkva Svetog Petra izgrađena u XII vijeku.

Jedan od tih spomenika je svakako i crkva Svetog Nikole u mjestu Podvrh koje je smješteno u podnožju Đakovića klisure. Ono što je svakako karakteristično za selo gdje se nalazi crkva je mirnoća, koju samo povremeno remeti zvuk zvona ili žuborenje obližnje rijeke. Mjesto je idealno za pecanje i kampovanje pored rijeke. Stari most na rijeci potiče iz XVII vijeka. Istorijski gledano, ovaj most je nekad bio jedina veza sa gradom izgrađena u vrijeme vladavine Turaka.
Bijelo Polje je često kroz svoju istoriju mijenjao svoje ime. Danas sa punim pravo se može kazati da je grad na sjeveru Crne Gore sa bogatim obrazovnim, kulturnim i sportskim životom. Bogat kulturni život u gradu privlači veliki broj posjetilaca tokom godine, počev od Bjelopoljskog slikarskog proljeća, Festival dramskih amatera, Međunarodni festival tamburaških orkestara kao i veče poezije Ratkovića.

Posjeta Bijelom Polju je kompletna samo onda kada obiđete cijeli grad i doživite ulice Bijelog Polja, osjetite dušu grada i usput svratite u neki od brojnih kafe barova, slastičarkih radnji ili nacionalnih restorana. U ovom gradu ćete doživjeti mješavinu različitih kultura i vjera, koje su bitisale na ovom prostoru od davnina. Raznovrsni sadržaji koje nudi ovaj grad će vam pružiti nezaboravne trenutke i uvijek vas navoditi da mu se rado vraćate.

Komentari

Za ovu stanicu nema komentara