Detalji

Priština je grad smješten u sjevernom dijelu Kosovske kotline. Najveći dio stanovništva Prištine čine Albanci. Na prostoru ovog grada preovladava kontinenantalna klima. Ljeta su topla i duga, a zime hladne.

Priština je grad koji se odlikuje dugom i bogatom istorijom. Prvo naselje na ovom području potiče iz vremena neolita. U vrijeme Rimljana ovo naselje je nosilo naziv Vicianum, a ime Priština se prvi put pominje u XIII vijeku.

Tokom srednjeg vijeka ovaj grad je bio veoma razvijen, naročito zbog činjenice da se nalazi na trgovačkom putu između Dubrovnika i Carigrada, a i zbog činjenice da su blizu rudnici i grad Novo Brdo, potom Janjevo i Trepča. Sva srpska istorija predkosovskog i kosovskog ciklusa je vezana za ovaj grad. Dvor srpskog kralja Milana nalazio se u Prištini, takođe je u ovom gradu stolovao Vuk Branković. Prvi upad Turske vojske u Prištinu bio je 1936. godine, a grad je konačno popustio pred osvajanjem Turaka 1456. godine.

Brojni su kulturno - istorijski spomenici u Prištini, koji svjedoče kulturi i istoriji koje su se smjenjivale na ovom prostoru. Nešto što je svakako neophodno posjetiti je muzej Kosova, otvoren 1949. godine, a sastoji se od tri jedinice. To su Glavna zgrada, kompleks Emin Gijku i Kuća nezavisnosti. Posebnu vrijednost i prepoznatljivost ovom muzeju daje figura od terakote, Boginja na tronu, koja je pronađena 1956. godine, a potiče iz IV milenijuma prije Hrista.
Muzej Kosova nije jedino što nudi Priština, tu je i Sahat kula, koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini i originalno zvono, donešeno iz Moldavije za ovaj objekat 2001.godine.

Nešto što je svakako vrijedno pažnje je i Carska džamija ili džamija Mehmeda Fatiha II Osvajača, smještena u centru Prištine. Ovo je jedan od najljepših arhitektonskih objekata iz perioda Osmanskog Carstva, izgrađena u XV vijeku. Kao što je za islamski svijet pomenuta džamija važan objekat, za hrišćanski svijet je to crkva Svetog Nikole izgrađena 1830. godine. U neredima 2004. crkva je uništena, a do današnjeg dana nije mnogo urađeno na njenoj obnovi.
Kuća Emindžika, u kojoj je smješten Etnološki muzej, potiče iz XIX vijeka. Nekad je pripadala porodici Đinoli, a od 1957. godine nalazi se u vlasništvu Muzeja Kosova.

U Prištini se nalazi jedan od najznačajnih i najljepših vjerskih objekata srpske kulturne baštine - manastir Gračanica, koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Po uzoru na ovaj manastir građena je crkva Svetog Marka.
Najpoznatije uzvišenje smješteno sjevernoistočno od grada je Gazimestan. Ovo je mjesto na kojem se 28.juna 1389. godine vodila najpoznatija među bitkama na ovim prostorima – Kosovska bitka.

Za posjetioce raspoložene za predah od kulturno – istorijskih sadržaja Priština nudi krajnje živopisan noćni život a svako shodno svojim mogućnostima i željama može pronaći nešto za sebe. U ovom gradu postoji nekoliko velikih klubova, a jedan od najpoznatijih je “P1”. Osim velikih klubova, u ponudi su i okupljanja za alternativnu omladinu, npr. lokal koji je napravljen od šalter sale željezničke stanice, po čemu je i dobio ime “Šalter”.

Komentari

Za ovu stanicu nema komentara