Alexa Certify

BLOG

Manastir Reževići

/db_assets/images/blog_cover/manastir-rezevici-24636-750x250.png

Manastir Reževići

Vjerski turizam , 0 Komentara

Mar 15, 2016

Po predanju, manastirski kompleks Reževići sagrađen je na lokalitetu na kojem su se u prošlosti nalazile ruševine paganskog hrama i ostaci groblja koje datira još iz doba antike. Smješten iznad obale, između Svetog Stefana i Petrovca, oduvijek je bio važno raskršće za mnogobrojne putnike koji su se, po predanju, uvijek mogli okrijepiti vinom iz bokala koji su mještani ostavljali kao znak gostoprimstva. Ovaj manastir ne predstavlja samo sakralni, već i kulturno – istorijski spomenik koji je stavljen pod zaštitu zakona.

U sklopu manastira nalaze se tri crkve: Crkva Uspenja Presvete Bogorodice, Crkva Svetog Arhiđakona Stefana i Crkva Svete Trojice. 

Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice koju je u XIII vijeku podigao srpski kralj Stefan Prvovjenčani oslikao je čuveni umjetnik Strahinja iz Budimlja, dok je ikonostas koji krasi unutrašnjost crkve djelo ikonopisca Aleksija Lazovića, i datira iz XIX vijeka.

Crkva Svetog Arhiđakona Stefana prvobitno je sagrađena pod ktitorstvom cara Dušana u XIV vijeku, međutim izgled sadašnje crkve datira iz XIX vijeka, kada je prvobitna građevina srušena i na njenom mjestu sagrađena postojeća. Car Dušan je plemenu Paštrovića podario Paštrovski statut na osnovu kojeg su se donosile odluke na paštrovskom plemenitom sudu – Bankadi. Ovaj statut, poznat i kao Zagrebački rukopis Dušanovog zakonika, pronađen je u Reževićima 1860. godine, nakon čega je odnesen u Zagreb gdje se čuva i danas.    

Crkva Svete Trojice, podignuta je u XVIII vijeku sa dograđenim zvonikm početkom XIX vijeka. U njen sastav ulazi i manastirski kompleks izgrađen sredinom XIX vijeka. Najveći je i najočuvaniji objekat u sastavu Manastira i konstrukcijski pripada Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice. U njenoj unutrašnjosti nalazi se ikonostas novijeg datuma, rad slikara Marka Gregovića.  

Tokom svoje duge istorije, ovaj manastir je dva puta razaran od strane Turaka, početkom i krajem XVIII vijeka, opljačkan od strane Francuza početkom XIX vijeka i ruiniran usled zemljotresa 1979. godine.

Bez obzira na brojne napade, manastir je uspio očuvati vrijedne relikvije poput ikone Presvete Bogorodice iz XVII vijeka,  Četvorojevanđelje s početka XIX vijeka, veliki litijski krst koji datira od sredine XIX vijeka, darohranilnicu iz polovine XIX vijeka kao i freske rađene po uzoru na hagiografije svetih mučenika i ratnika rađene na zidnim slojevima koji datiraju još iz XIII vijeka. 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

 

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA