Alexa Certify

BLOG

Skadar

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/skadar-306-750x250.jpg

Skadar

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 21, 2016

Skadar je jedan od najstarijih gradova u Evropi i drugi po veličini grad u Albaniji. Nalazi se na izuzetno povoljnoj geografskoj poziciji - sa jedne strane zauzimajući jugoistočnu obalu Skadarskog jezera, dok sa druge strane njegovu teritoriju presijecaju rijeke Bojana i Drim. Takođe, smješten je na udaljenosti od 20 km od Jadranskog mora, što predstavlja idealnu pogodnost za razvoj turizma. Njegovo ime nastalo je od latinskog naziva "Scutarii" što u prevodu označava rimsku legiju "zaštitnika" koju je osnovao car Konstantin Veliki. Naseljava ga oko 100 000 stanovnika.

Tokom svoje duge istorije Skadar je u više navrata bio prijestonica, što dodatno svjedoči o njegovom položaju. U IV vijeku prije nove ere bio je centar ilirskog plemena Labeati, dok je u II vijeku prije nove ere bio prijestonica ilirskog kralja Ardiana, supruga kraljice Teute. Sredinom XI vijeka postaje centar države Zete, a zatim njegovu teritoriju na kratko osvaja car Dušan Silni, nakon čega ga osvajaju Turci i pripajaju ga Otomanskoj imperiji. Postao je dio Albanije pod Otomanskim carstvom a zatim u srednjem vijeku sjedište podorice Dukađin.

U drugoj polovini XIX vijeka postepeno je postajao vodeći trgovački centar na Balkanu. U tom periodu osim privrednog počinje i njegov arhitektonski, kulturni i društveni preporod - otvaraju se strani konzulati, biblioteke, štampaju se i prve novine u Albaniji. Ono po čemu je ovaj period posebno jedinstven jeste otvaranje prvog fotografskog studija od strane Italijana Pjetra Marubija 1858. godine, čija je kolekcija od približno 150.000 negativa iz tog perioda pod zaštitom UNESCO-a. Najznačajniji istorijski spomenici u Skadru su Plubi (Olovna) džamija i Hamam (tursko kupatilo).

Najveća turistička atrakcija Skadra je tvrđava Rozafa koja je stara više od dvije hiljade godina. Sa ove tvrđave, čuvene i po epskoj pjesmi "Zidanje Skadra na Bojani" pruža se panoramski pogled na cijeli grad i njegovu okolinu. O njenom nastanku postoji legenda koja svjedoči da su je gradila tri brata kojima su vile tokom noći rušile sve što bi tokom prethodnog dana sagradili. Shodno tome, kao žrtva, žena najmlađeg od njih uzidana je živa u tvrđavu. U sklopu tvrđave nalazi se Crkva Svetog Stefana koja je podignuta tokom XIII i XIV vijeka, da bi kasnije bila pretvorena u džamiju.

U Skadru se nalazi jedna od najgrandioznijih katoličkih katedrala na Balkanskom poluostrvu. Posvećena je Svetom Stefanu, a nakon restauracije njenoj inauguraciji prisustvovala je Majka Tereza 1991. godine. Iako rođena u Skoplju, njeno porijeklo potiče iz ovog grada.

U okolini Skadra smještene su važne turističke atrakcije:

  • Most Mes koji se nalazi na šest km sjeverno od grada. Sagrađen je u drugoj polovini XVIII vijeka i najbolje je očuvani most iz perioda Osmanlija u cijeloj zemlji. 
  • Ruševine grada Sarda nalaze se na 15 km udaljenosti od Skadra. Čuven je po tome što je bio središte srednjevjekovne vladarske porodice Dukađin. Podignut je na uzvišenju ostrva u rijeci Drim. Danas, umjesto rijeke, grad okružuju vode vještačkog jezera.
  • Skadarsko jezero prirodna je granica između Albanije i Crne Gore. Predstavlja najveće jezero na Balkanu, čija dužina iznosi 41 km. Ovo jezero ujedno je i jedan od najvećih rezervata ptica u Evropi, od kojih su neke vrlo rijetke.
  • Dvorac Lezha nalazi se na udaljenosti od oko 60 km južno od Skadra. Čuven je po tome što je u njegovoj katedrali posvećenoj Svetom Nikoli sahranjen albanski nacionalni heroj Skenderbeg. Pozicioniran je na brdu, na visini od 186 metara.

Ovaj grad jedinstven je i po vjerskom školstvu, a kada je u pitanju kulturni život, nezaobilazna je posjeta Umjetničkoj galeriji, pozorištu "Miđeni" kao i Istorijskom muzeju koji se nalazi u zgradi podignutoj početkom XIX vijeka. U njemu se nalaze arheološke i etnografske zbirke koje vjerodostojno svjedoče o prošlosti Skadra.

Skadar je karakterističan po svojim uzanim krivudavim ulicama sa veoma dinamičnom uličnom trgovinom. Danas je vrlo interesantna destinacija pogodna za ljubitelje istorije i legendi, a naročito jer posjeduje jedinstvenu atmosferu i duh po kome je prepoznatljiv.

Do Skadra je moguće doći autobusom iz Ulcinja (razdaljina između dva grada je 42 kilometra), kao i iz Podgorice, koja je od Skadra udaljena nepunih 60 kilometara.

GOOGLE MAP

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA