Alexa Certify

BLOG

Trst

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/trst-24605-750x250.jpg

Trst

Turističke destinacije , 0 Komentara Mar 21, 2016

Trst je od davnina jedna od najvažnijih i najprometnijih luka na sjevernoj obali Sredozemlja kao i svojevrsna kapija Italije ka Jugoistočnoj Evropi.  Naseljava ga približno 209 000 stanovnika i središte je autonomne regije Friuli Venezia Giulia, kao i glavno i najveće gradsko naselje istoimenog okruga Trst. Takođe, ova nekadašnja najznačajnija carska luka Habsburgovaca je i danas gotovo od predsudnog značaja za privredu kontinentalne Austrije. Shodno istorijskim prilikama i blizini granice sa Slovenijom i Hrvatskom, Trst naseljava značajna manjina južnoslovenskih naroda dok je službeni jezik osim italijanskog i slovenački. Shodno geografskom položaju, u Trstu preovladava umjerena i blaga klima što ga čini izuzetno prijatnim za boravak tokom cijele godine.

Karakteriše ga odlična saobraćajna povezanost sa ostalim italijanskim gradovima, kao i gradovima u Sloveniji i Austriji. Na udaljenosti od oko trideset  kilometara od grada nalazi se međunarodni aerodrom sa kojim je povezan redovnim linijama autobuskog prevoza. Takođe, putem trajekta je povezan sa Pirinom, Koprom i Rovinjem do kojih se putem ovog prevoznog sredstva može otići na jednodnevni izlet. 

Trst je poslovni i univerzitetski centar, i shodno mišljenjima mnogih jedan od najljepših gradova za život u zemlji, čija specifična arhitektonska baština predstavlja jedinstveno istorijsko i kulturno bogatstvo Italije.   

 

Turističke atrakcije grada

 

Dvorac Miramare

Najpoznatija tršćanska građevina svakako je dvorac Miramare iz XIX vijeka. Podignut je od strane  habsburškog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana koji je zajedno sa svojom suprugom živio u njemu sve dok nije postao meksički car. Njegov naziv potiče od španskog izraza „pogledaj more“.

Svetionik pobjede

Osim što je njegova glavna funkcija da osvjetljava Tršćanski zaliv, ovaj svetionik predstavlja i spomen palim borcima u Prvom svjetskom ratu.

Zamak San Giusto

Ovaj zamak je glavno istorijsko jezgro grada. Obuhvata Rimski trg, Crkvu San Giovanni i San Michele al Carnale, Hram Capitoline kao i komemorativni park  žrtvama Prvog svjetskog rata. Takođe, tu se nalaze i brojna javna zdanja kao i zelene površine koje ovom dijelu grada daju posebnu čar.

Austrijska četvrt

Arhitektonski procvat Trsta svoj najveći zamah imao je tokom perioda austrougarske vladavine. Shodno tome, mnogobrojna zdanja građena su po ugledu na barokni i neoklasični stil. U okviru ove četvrti nalazi se impozantni Trg Ujedinjenja čuven po tome što se smatra da je najveći evropski trg na otvorenom moru. Na njemu su smještena važna javna zdanja poput Gradske skupštine i Guvernerove palate, kao i  fontana „Četiri kontinenta“.

Statua Džejmsa Džojsa

Ovaj čuveni irski književnik živio je desetak godina u ovom gradu, radeći kao profesor engleskog jezika. U Trstu je stvarao jedan od najznačajnijih romana XX vijeka – „Uliks“, kao i svoje, po mišljenju mnogih, najharmoničnije djelo „Potret umjetnika u mladosti“.  Na mostu Ponte Rosso podignuta je njegova bronzana statua na kojoj su ispisane riječi iz jednog od pisama koje je uputio svojoj supruzi Nori: „ Moja duša je u Trstu“.

Stari grad

Sa svojim krivudavim kamenim ulicama i srednjovjekovnim kućama predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju od velikog značaja za istorijsko nasleđe grada.

Rimsko pozorište

Smatra se da je podignuto po nalogu Imperatora Oktavijusa, trideset godina prije nove ere. 

Pećine

Jedan od najprepoznatljivijih simbola regije Friuli Venezia Giulia su pećine. U okolini Trsta nalazi se oko desetak od kojih je najpoznatija pećina Grotta Gigante za koju se smatra da je najveća u svijetu.

Kulturno - istorijska baština Trsta bogata je sakralnim objektima poput Katedrale Svetog Justusa, Bazilike Svetog Silvestera, Crkava San Antonio i  Santa Matria Maggiore. Takođe, ovdje se nalazi jedna od najvećih pravoslavnih crkava u svijetu – Crkva Svetog Spiridona, kao i jedna od najvećih sinagoga u Evropi.

Trst je širom bivše Jugoslavije nekada bio čuven kao jedna od omiljenih šoping destinacija, međutim i danas turisti osim u razgledanju gradskih znamenitosti grada provode značajan dio svog boravka u nekom od obližnjih šoping centara poput Palmanova Outlet Village –a.

Nezaobilazna aktivnost prilikom obilaska grada su periodične pauze radi uživanja u ugostiteljskim objektima od kojih su neki stari i više od sto godina. Za ljubitelje „čarobnog napitka“ u ponudi ovog grada nalazi se jedinstvena vrsta kafe, „Illy“, zahvaljujući čijoj fabrici se Trst nalazi na prvom mjestu po prometu kafe.

GOOGLE MAP

Popularne autobuske relacije sa polascima iz Trsta

Trst - Ljubljana

Trst - Zagreb

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

ARHIVA