Osijek

Osijek grad u Hrvatskoj, koji je dobio ime po nazivu „oseka“, mjestu gdje je riječni vodostaj niži i pogodniji za razvoj grada. U Osijeku danas živi oko 100.000 žitelja, smješten u podunavskoj ravnici na desnoj obali rijeke Drave, 22km od ušća u Dunav. Kao najveći grad u istočnoj Hrvatskoj  predstavlja njegov finansijski, upravni i gospodarski centar.

 

Osijek ima kontinentalnu klimu gdje su zime duge i hladne a, ljeta topla. Prosječna temeratura je 11°C.

 

Grad sa bogatom povijesnom i kulturnom baštinom je i najzeleniji grad u Hrvatskoj. Sa svojih 17 parkova, plijeni ljepotom. Osječka Tvrđa, izgrađena početkom XVIII stoljeća u baroknom stilu, šetalište uz rijeku Dravu,koje se nalazi gotovo u samom gradu proglašeno je za najljepše šetalište u Hrvatskoj.

 

Osjek je u XIX stoljeću doživio kulturni i ekonomski procvat. Izgrađena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta i niz drugih kulturnih ustanova.  Bio je prvi grad u Hrvatskoj čijim se ulicama kretao tramvaj. Uz Zagreb je i danas jedini grad na čijim ulicama možete vidjeti električno vozilo.

 

Crkva Svetog Petra i Pavla je raskošna građevina. Njen toranj je visok 90 metara. Sagrađena je koncem XIX stoljeća.

 

Preko puta crkve nalazi se Županijska ulica, kojom dominiraju dvije značajne zgrade.Zgrada narodnog kazališta sa dugom i bogatom tradicijom. Izgrađena1866. godine u venecijanskom stilu gdje je prva kazališna sezona počela je 1907. godine. I zgrada Županijskog sabora, najveća klasistička zgrada rađena prema nacrtu arhiktekte Hilda.

 

Trg Ante Starčevića, središnji gradski trg kog krasi fontana, svečano je otvoren 2005. godine.

 

Osijek je centar putovanja regijom srednjeg podunavlja. Novi autobusni kolodvor Osijek smješten u ulici Bartola Kašića br.70  svečano otvoren 2011. godine, moderno je opremljen i lijepo organiziran. Autobusom iz Osijeka do Beograda ili iz Osijeka do Novog Sada, je najbolji način da uz udobnu vožnju uživate razgledajući okolinu.

Augsburg

Augsburg (bavarski i švapski: Augschburg) grad je u Njemačkoj na jugozapadu savezne države Bavarske i sjedište vlade upravnog područja Schwaben.

Ovaj je sveučilišni grad nakon Triera drugi najstariji grad Njemačke. Sa 262.992 stanovnika (udio stranaca je oko 16,7%), Augsburg je nakon Münchena i Nürnberga treći bavarski grad po veličini. Današnji naziv grada potječe od rimskog naselja Augusta Vindelicorum, koje je kao vojni logor osnovao rimski car August 15. godine pr. Kr.

Augsburg je jedini njemački grad s vlastitim zakonski izglasanim blagdanom (Augsburški dan mira ili Friedenfest) koji se slavi dana 8. kolovoza.