Alexa Certify

FAQ

Najčešća Pitanja

Portal Busticket4.me nije:

- prijevoznička firma - ne posjedujemo autobuse, niti učestvujemo u organizaciji prijevoza, tako da ne možemo da utičemo na cjenovnu politiku prijevoznika, otkaze polazaka i izmjene u redu vožnje;
- turistička agencija - iako pružamo brojne informacije o najatraktivnijim destinacijama Europe, ne bavimo se organizacijom turističkih putovanja;
- internet servis koji pruža posredne informacije - sve informacije koje objavljujemo dobijene su direktno od naših partnera i nisu preuzete iz drugih izvora.

Popusti su dio tarifne politike prijevoznika. Postoje akcijski popusti koji važe u ograničenom roku ili se primjenjuju u specifičnim slučajevima (nakon određenog broja prodatih karata, sljedeća je besplatna itd.) i popusti za određene kategorije putnika. Najčešće kategorije putnika za koje važe popusti su:

- djeca,
- studenti,
- umirovljenici.

Svaki prijevoznik određuje vrste popusta za pojedine kategorije putnika. Ukoliko odgovarate datoj kategoriji putnika, imate pravo na popust. Pritom, prilikom ulaska u autobus sa sobom morate imati neki dokument kojim se potvrđuje odabrani popust (indeks za studente, ček od mirovine za umirovljenike, zdravstvena knjižica ili sličan dokument za djecu). Koji dokument je neophodan za dokazivanje prava na popust zavisi od prijevoznika - u svezi s tim, preporučamo Vam da se za više detalja o popustima informirate na stranici o prijevoznicima.

Ukoliko ste iskoristili jedan smjer povratne karte a odustali od povratka, imate pravo na povraćaj novca za neiskorišćeni dio karte, prema važećim pravilima za otkazivanje karata. Iznos novca koji Vam se vraća zavisi od tarifne politike prijevoznika, tj. od načina na koji prijevoznik obračunava vrijednost povratnog kupona karte.

1.     Na naslovnoj stranici portala pretražite autobusne redove vožnje za željeni polazni i dolazni grad - odaberite početnu i završnu stanicu, vrstu karte (jedan smjer ili povratna), datum putovanja i broj putnika. Imajte u vidu da osim grada polaska i dolaska, parametre za ostala polja (datum, broj putnika i vrstu karte) ne morate u ovom koraku konačno definirati. Njih možete podesiti u narednom koraku.

 

2.    Od ponuđenih autobusnih linija odaberite liniju koja Vam najviše odgovara imajući u vidu vrijeme polaska, cijenu, prijevoznika i rutu linije. Kako biste lakše našli odgovarajući polazak, na raspolaganju su vam opcije sortiranja polazaka po cijeni i vremenu polazaka. Također, polaske možete izdvojiti i po prijevoznicima kao i po karakteristikama autobusa. Klikom na dugme “Kupi kartu” ili “Odaberi polazak” (u slučaju da želite da kupite povratnu kartu sa određenim datumom polaska, tzv. "zatvorenu povratnu kartu") birate željenu autobusnu liniju.

 

3.    Popunite podatke o kupcu i putniku, odaberite način plaćanja ("Online" ili "Offline" plaćanje) i kupite kartu.

 

Za više informacija o tome kako možete da kupite kartu na portalu BusTicket4.me pročitajte detaljno uputstvo.

Opće je pravilo da se popusti ne sabiraju (akumuliraju) ukoliko ih ima više. Izuzetak su povratne karte kod nekih prijevoznika. S tim u svezi Vam preporučamo da se detaljnije informirate na našoj stranici o prijevoznicima.

Na vrhu početne stranice portala, klikom na sekciju „Prijevoznici“ bit će Vam ponuđeni svi prijevoznici koji se nalaze u sistemu online prodaje Busticket4.me. Podaci o prijevoznicima istaknuti na portalu obuhvataju osnovne informacije o kompaniji, autobusne linije, recenzije i kontakt podatke, a možete ih na brži i jednostavniji način pronaći ovdje.  

Prijevoznike je poželjno kontaktirati u slučajevima ad hoc izmjena, shodno tome da Busticket4.me ne posjeduje autobuse,  niti učestvuje u organiziranju prijevoza, te stoga ne možemo da utičemo na cjenovnu politiku prijevoznika, otkaze polazaka i izmjene u redu vožnje.

 

S obzirom da portal Busticket4.me nije prijevoznička firma, već virtualni autobusni kolodvor, ne možemo garantirati da je prijevoz bicikla dozvoljen kod svih prijevoznika. S tim u svezi, preporučamo vam da potražite više informacija na našoj stranici o prijevoznicima.

Red vožnje sa stanicama i popuste naći ćete klikom na „+“ pored željenog polaska.

Vrijeme trajanja putovanja je naglašeno između vremena polaska i vremena dolaska, za željenu destinaciju.

Na našem portalu odabir popusta vrši se nakon što odaberete željeni polazak i kliknete  opciju „Kupi kartu“. Podaci su grupisani u sekcije "Podaci o kupcu", "Podaci o kupnji i putniku" i "Izbor metoda plaćanja". Nakon što unesete podatke o kupcu, slijedi sekcija „Popust“ u okviru koje se u padajućem meniju nalaze razne vrste popusta. Imajte u vidu da ukoliko se u okviru ovog polja pojavljuje samo opcija „Osnovni cjenik„ to podrazumijeva da u okviru željene relacije popusti trenutačno nisu omogućeni od strane prijevoznika.

 

Karta kupljena na portalu Busticket4.me se automatski šalje na Vašu e-mail adresu u momentu kupnje karte. Sve što je potrebno jeste da tu kartu isprintate i da ju pokažete voznom osoblju prilikom ulaska u autobus.

U slučaju otkazivanja polaska od strane prijevoznika iz bilo kojeg razloga (otkaz polaska, blagdan i sl.), stičete pravo na povraćaj novca od kupljene karte u punom iznosu. Nakon provjere podataka kod prijevoznika, a maksimalno 2 dana nakon iskazanog zahtjeva, novac će Vam biti vraćen.

Sve karte koje su izdate na ime nisu prenosive na treća lica. Samo lice na čije ime je izdata karta ima pravo na prijevoz.

S obzirom da portal Busticket4.me nije prijevoznička firma, već virtualni autobusni kolodvor, ne možemo garantirati da je prijevoz kućnih ljubimaca dozvoljen kod svih prijevoznika. S tim u svezi, preporučamo vam da potražite više informacija na našoj stranici o prijevoznicima.

 

Prema Općim uvjetima korištenja portala BusTicket4.me, obvezno je da isprintate kartu i pokažete ju vozaču prilikom ulaska u autobus. Samo u iznimnim slučajevima, što ovisi od prijevoznika, može se odobriti ulazak putnika u autobus bez printane karte. U ovom slučaju BusTicket4.me nije odgovoran za bilo koje posljedice nastale zbog toga što putnik kod sebe ne posjeduje obrazac karte za dati polazak.

Kupnjom karte na portalu Busticket4.me mjesto u vozilu Vam je garantirano. Samo u iznimnim slučajevima nećete imati mjesto u autobusu koje ste birali prilikom kupnje karte.

Moguće je rezervirati mjesto u autobusu ukoliko prilikom kupnje karte odaberete opciju "Offline plaćanja". Kartu rezerviranu na našem portalu plaćate u Vašoj najbližoj banci ili pošti. U svezi sa rezervacijom mjesta u autobusu treba da znate i to:

- da rezervacija karte nije moguća u periodu manjem od 48h od vremena polaska autobusa;
- da je trenutačno moguće platiti kartu samo na teritoriji Srbije i Crne Gore;
- da rezervacija traje 48h, nakon čega se briše, ukoliko niste kupili kartu.

Za više informacija pročitajte Uputstvo za kupnju karte na portalu BusTicket4.me.

Portal BusTicket4.me je internet servis za prodaju elektroničkih karata i pružanje pouzdanih informacija o polascima prijevoznika iz cijelog regiona, prijevoznicima, autobusnim stanicama, kolodvorima i destinacijama. Osnovni cilj portala je da korisnicima pruži navedene usluge bez potrebe za odlaskom korisnika na autobusni kolodvor.

Jednom riječju, kupite autobusnu kartu i informirajte se iz svog doma, omiljenog kafića ili gdje god da se nalazite, a sve to uz pomoć portala BusTicket4.me!

Na dnu početne stranice portala nalazi se prikaz svih autobuskih stanica iz zemalja čiji se prevoznici nalaze u sistemu online prodaje Busticket4.me. Prilikom odabira odgovarajuće države (npr. Crna Gora), biće Vam ponuđene autobuske stanice (npr. Podgorica) sa navedenom adresom i kontakt telefonom. Takođe, pruža Vam se mogućnost da odaberete prikaz reda vožnje kao i detalje o biranoj stanici, koji između ostalog podrazumijevaju stanične usluge i Google map prikaz.   

Na portalu BusTicket4.me možete:

- da kupite autobusnu kartu online, čime automatski vršite rezervaciju sjedišta bez potrebe da idete na autobusni kolodvor;
- da pretražite točne redove vožnje za željenu destinaciju;
- da pronađete više detalja o autobusnim kolodvorima i autobusnim prijevoznicima;
- da pronađete više detalja o željenoj destinaciji (dužina trajanja puta, ruta vožnje, zanimljivi detalji o željenoj ruti i sl.).

 

Na početnoj stranici portala nalazi se korisnički panel sa praznim poljima predviđenim za unos željenih podataka. Kako biste dobili informacije o planiranoj relaciji unesite polazište (npr. Podgorica) i odredište (npr. Beograd), kao i datum polaska, broj putnika i vrstu karte. (jedan smjer ili povratna karta).

Nakon što ste unijeli željene podatke, klikom na opciju „Pretraži“ prikazaće Vam se ponuđene autobuske linije, uslijed čega imate mogućnost da izaberete liniju koja Vam najviše odgovara imajući u vidu vrijeme polaska, cijenu, autobuskog prevoznika i red vožnje. Izlistani polasci su opisani vremenom polaska, trajanjem puta, prevoznikom, kvalitetom autobusa, redom vožnje sa kilometražom, eventualnim akcijskim popustima, brojem slobodnih sjedišta i sl.

Kako biste lakše našli odgovarajući polazak, na raspolaganju su Vam opcije sortiranja polazaka po cijeni i vremenu polazaka. Takođe, polaske možete izdvojiti i po prevoznicima, kao i po karakteristikama autobusa (klima, toalet, wi-fi i dr.).

Sve istaknute informacije o terminima polaska i dolaska, cijenama, popustima, kao i redovima vožnje su precizne i svakodnevno ažurirane, stoga slobodno popunite obavezna polja o naručiocu i putnicima, izvršite plaćanje i uživajte u svojoj vožnji.

BusTicket4.me Vam želi srećan put.

* Ukoliko cijena u narandžastom kvadratu nije navedena (prikazuje se oznaka „X“), to znači da se tražena linija trenutno ne nalazi u sistemu online prodaje, te stoga niste u mogućnosti kupiti kartu.

Ukoliko na portalu ne postoji direktna linija u okviru određene relacije (npr. Podgorica – Ljubljana), pojaviće Vam se obavještenje: „Za željenu destinaciju i datum nema direktnih linija. Za odabrani datum nudimo Vam karte u jednom smjeru za linije sa presijedanjem.“ Na osnovu navedenog obavještenja sistem automatski vrši pretragu linija sa presijedanjem, u trajanju od par sekundi.

Prikaz ponuđenih polazaka sadrži naziv stanice presijedanja kao i vremenski interval čekanja.

Sve istaknute informacije o terminima polaska i dolaska, cijenama, popustima, kao i redovima vožnje su precizne i svakodnevno ažurirane, stoga slobodno popunite obavezna polja o naručiocu i putnicima, izvršite plaćanje i uživajte u svojoj vožnji.

BusTicket4.me Vam želi srećan put.

*Ukoliko cijena u narandžastom kvadratu nije navedena (prikazuje se oznaka „X“), to znači da se tražena linija trenutno ne nalazi u sistemu online prodaje, te stoga niste u mogućnosti kupiti kartu.

Povratne karte imaju različit rok trajanja u zavisnosti od tarifne politike prijevoznika. Najčešće, povratne karte traju 30 ili 60 dana, s tim da taj rok može biti i mnogo duži. Za povratne karte koje nemaju određen datum povratka, naš sistem će Vam dati informaciju o krajnjem datumu važenja povratne karte. 
Za više informacija u svezi sa rokovima važenja povratnih karata, posjetite našu stranicu o prijevoznicima.

 

Ukoliko kupljenu kartu otkažete u periodu ne manjem od 24h prije polaska autobusa imate pravo na povraćaj novca. Za svako otkazivanje kupljene karte Busticket4.me zadržava sredstva u iznosu od 10% od vrijednosti karte, na račun troškova obrade karte. Pritom, nemate pravo na povraćaj novca za dodatne usluge (staničnu i peronsku kartu) naplaćene uz cijenu karte koja se otkazuje.

 

Da bi kupac mogao da poništi transakciju, mora biti registriran sa sajtu. Nakon prijave u sistem, može pristupiti korisničkom panelu klikom na link “Korisnički panel” koje se nalazi u gornjem desnom kutu.

Ulaskom u korisnički panel, korisnik može da vidi svoje podatke, kupljene karte, svoj profil i rezervisane karte.

Pregled karata i transakcija može da vidi klikom na stavku “Karte”. Inicijalno su prikazane 3 transakcije, a klikom na dugme “Učitaj još”, učitavaju se sledeće tri transakcije. Transakcije koje je moguće poništiti imaju dugme “Poništi transakciju”, klikom na koje se transakcija poništava. Kupac dobija obavještenje da je moguće refundirati 90% vrijednosti od cijene karte (bez uračunatih taksi, u skladu sa Uslovima korišćenja). Poslije uspješnog poništenja transakcije,  kupac dobija mail sa potvrdom da je transakcija uspješno stornirana.

Poništena transakcija se može vidjeti i na webteh-ovom portalu. Od uplaćenih 3.00€, refundirano je 2.25€.

Ukoliko putnik nije bio registrovan/prijavljen na portalu u trenutku kupovine biće mu automatski generisan korisnički nalog sa lozinkom. Pored emaila sa kartom biće mu izgenerisani email sa podacima o korisničkom nalogu kao iz sljedećeg primjera:

Dear Ljiljana Zeković,

We created an account for you based on your ticket/s purchase via BusTicket4.me.

Your initial data:
-user name: radoje.albijanic@datadesign.me,
-password: 33Wfi#.
(You can change it in your user panel after you confirm registration and log on our website).

Registered users can:
- activate alarm for sleepers and track their trip on live map using our mobile application for Android devices. Download App now!
- use control panel on www.busticket4.me for list of all tickets and possibility to cancel their tickets according to the Terms and Conditions!

If you want to confirm your registration please click on the link below.
https://dev.new.busticket4.me/logovanje/register-confirm.php?user=56fcd6956d4827.93944304&lang=EN.