Borås

Boras (šved. Borås) je grad u Švedskoj, u jugozapadnom dijelu države. Grad je u okviru Vestra Jetaland županije, gdje je drugi grad po značaju. Boras je istovremeno i sjedište istoimene općine.
Grad Boras se nalazi u jugozapadnom dijelu Švedske i Skandinavskog poluotoka. Od glavnog grada države, Štokholma, grad je udaljen 410 km jugozapadno. Od prvog većeg grada, Geteborga, grad se nalazi 60 km istočno.
Boras se razvio u oblasti Zapadni Jetaland. Gradsko područje je veoma pokrenutog tla. Nadmorska visina grada je oko 140 m.

Klima u Borasu je kontinentalna sa uticajem mora i krajnjih ogranaka Golfske struje. Stoga su zime blaže, a ljeta svježija u odnosu na datu geografsku širinu.

Boras je smješten na rijeci Viskan, koja krivuda kroz grad, ima lijepo uređene obale i predstavlja njegov simbol.

Područje Borasa bilo je naseljeno još u vrijeme prahistorije. Naselje, koje se obrazovalo u srednjem stoljeću, dobilo je gradska prava 1621. godine, a dao ih je švedski kralj Gustav II Adolf.
Boras je četiri puta oštećen zbog velikih požara: 1681, 1727, 1822. i 1827. godine.
Nagli razvoj Boras doživljava u drugoj polovici 19. stoljeća sa dolaskom industrije i željeznice. 

Boras je danas grad srednje veličine za švedske uvjete. Grad ima oko 66.000 stanovnika (podatak iz 2010. g.), a gradsko područje, tj. istoimena općina ima oko 104.000 stanovnika (podatak iz 2012. g.). Posljednjih desetljeća broj stanovnika u gradu lagano raste.

Do polovice 20.stoljeća Boras su naseljavali isključivo etnički Šveđani. Međutim, sa jačanjem useljavanja u Švedsku, stanovništvo grada je postalo šarolikije.

Danas je Boras suvremeni grad sa razvijenom industrijom, posebice onom koja spada pod hi-tech (u gradu su značajni pogoni "Eriksona"). Poslednja dva desetljeća iznimno se razvijaju trgovina, usluge i turizam.