Alexa Certify

blog

Biogradska gora

Biogradska gora

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/biogradska-gora-30051-750x250.jpg

Turistička odredišta Komentara: 0 starstarstar Jul 05, 2016

Oivičen rijekama Tara i Lim, u samoj središnjici planinskog lanca, Bjelasica, počiva nacionalni park Biogradska Gora. Sastavni dio ovog prirodnog blaga su bogate livade, drevne šume i planinske visoravni. Skoro geometrijski, ovaj nedirnuti kutak ljepote i raskoši prirode, u centru nacionalnog parka se nalazi Biogradsko jezero a u njegovoj neposrednoj blizini se nalaze i: jezero Pešića, veliko i malo Ursulovačko jezero kao i veliko i malo Šiško jezero.  

Rezervat prašuma sačinjava najveći dio parka, sa svojim slivom rijeka (Jezerštica i Biogradska rijeka) obilježene su kao najstarije zaštićeno područje na svijetu. Okvirna procjena životne dobi nekih od stabala čini preko 400 godina. Poznatiji kao ˝Knežev Zabran˝ u svom sastavu ima stabla koja dosežu i preko 40 metara visine. Park broji preko 2000 biljnih vrsta od kojih su 90% endemski primjerci balkanskih vrsta, što se broja drveća tiče broji preko 90 različitih vrsta, među kojim se miješaju  četinari i listopadno drveće. Životinjski svijet pored tipičnih sisara sadrži i mnogobrojne vrste leptira(80), insekata(350) i ptica(200). Jedan od najzabavnijih izazova jezera jeste upravo pronalaženje svih opisanih vrsta koje tamo obitavaju.

Civilizacijski tragovi postoje u vidu tradicionalnih građevinskih primjera: brvnare, katuni, vodenice. A pored građevisnkih primjera postoje i arheološki u vidu nekropola i sakralnih spomenika. Jedan od najznačajnijih je Manastir Morača iz XIII st; koji se nalazi na samom obodu nacionalnog parka.

Biogradska gora je jedna od 3 posljednje prašume u Evropi, mjesto gdje čovjek još uvijek posustaje pred prirodom. Posebno je čuvano mjesto u Crnoj Gori, još od 1878 godine; ukazom knjaza Nikole Petrovića,  kao i jedan od kandidata za Svjetsku prirodnu baštinu.

Najveće crnogorsko planinsko jezero leži u dubokom tragu nekadašnjih lednika, na nadmorskoj visini od 1094m, a u vrijeme najvećeg vodostaja dugo je 875m, široko 410m, duboko 12m. Sa površinom od 270.000m² dok se u doba suše nivo spušta i do 6m.

Ovakva svojstva ga čine ugodnim za uživanje čistog planinskog zraka i prijatne, mirne plovidbe po površini jezera čamcem. Utabanom pješačkom stazom koja okviruje jezero, možete naići na šumske stanovnike jezera, kao i na ostale ljubitelje prirode  širom svijeta.

Biogradskom jezeru nije potrebna prevelika pomoć da bude samo-održivo, drevna priroda se o svemu stara. Jedino što se očekuje od posjetioca je blisko praćenje strogo određenih pravila nacionalnog parka, kako se vjekovima stari endemski ekosistem ne bi narušavao. Između ostalog, bitno je naglasiti da je lov i ribolov bilo koje vrste –strogo- zabranjen u ovom nacionalnom parku.

Na nepunih sat vremena se nalazi varoš Kolašin u kojoj možete da se odmorite nakon ispunjenog dana na Biogradskom jezeru. A za svoj prijevoz do željenog odredišta, bilo da je u pitanju Biogradska Gora ili Kolašin koristite usluge našeg portala www.busticket4.me.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran