Alexa Certify

BLOG

Grac

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/grac-24601-750x250.jpg

Grac

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 11, 2016

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, pozicioniran u njenom jugoistočnom dijelu. Naseljava ga približno 300 000 stanovnika i predstavlja upravno, privredno i kulturno središte savezne pokrajine Štajerske. Ovaj grad je i svjetski poznat univerzitetski centar, a 2003. godine proglašen je i za „Europski grad kulture“. Njegovo nekadašnje ime, „Gradac“ dodijelili su mu slavenski naseljenici, i u spisima se prvi put pominje početkom XII stoljeća. Smješten je na sjevernom rubu Gradečkog polja kroz koji teče rijeka Mura koja je tijekom povijesti predstavljala značajan trgovački put. Shodno njegovoj zemljopisnoj pozicioniranosti, na području grada preovladava umjereno – kontinentalna klima sa prosječnom temperaturom od 9, 4 °C.

Grac je dugo vremena bio sjedište habzburških vladara što je ostavilo znatan uticaj na velebnost njegovih arhitektonskih zdanja. Čuven po svom starom gradskom jezgru koje objedinjuje građevine iz različitih povijesnih razdoblja, predstavlja jedan od najočuvanijih gradova u Europi uprkos turbulentnoj prošlosti grada.

Turističke atrakcije

 

Gracer Šlosberg – zamak koji se shodno historijskim okolnostima pretvorio u jednu od najmoćnijih evropskih tvrđava, koju ni najveći osvajači nisu uspjeli pokoriti. Ovaj simbol grada podignut je na brdu smještenom u centru Graca, a može mu se pristupiti pješačkim stazama, uspinjačom ili putem žičare. Njegov park, sa kojeg se pruža najljepši pogled na stari grad predstavlja pravu oazu za ljubitelje prirode i rekreacije.

Urturm – sat kula na kojoj se nalaze tri zvona, od kojih svako ima svoju funkciju i simboliku. Prvo zvono koje je i najstarije otkucava sate, drugo zvono je u prošlosti služilo kako bi upozoravalo na požare, dok bi treće zvono zvonilo prilikom izvršavanja nečijeg pogubljenja.

Hautplac – predstavlja središte gradskog života na kojem se nalazi gradska vijećnica Rathaus. Trapezoidne je strukture, nastao tokom XVII stoljeća. Sa Hautplaca prostiru se glavne ulice sa izuzetnom šoping ponudom, dok su duž trga smješteni kiosci u čijoj se ponudi nalaze lokalni specijaliteti.

Murinsel – vještački otok na sredini rijeke Mure formiran 2003. godine povodom proglašenja Graca za „Europski grad kulture“. Ovaj neobični otok oblika poluotvorene školjke konstruiran je od čelika i stakla i predstavlja atraktivnu svezu između rijeke i grada. Sa Murinsela se pruža jedinstven pogled na grad, i idealno je mjesto za užitak jer se unutar njega nalazi kafe bar, restoran i amifteatar.

Katedrala Graca – ova velelepna građevina baroknog i gotskog stila podignuta je tijekom perioda kada je Grac bio prijestonica austrijskog cara Frederika III u XV stoljeću. Poznata je po tome što se u njoj nalazi čuveno djelo kasno gotskog slikarstva „Razapinjanje Konrada Laiba“.

Kunsthaus – muzej suvremene umjetnosti podignut u čast proglašenja Graca za „Europski grad kulture“. Ovo specifično arhitektonsko zdanje predstavlja simboličnu svezu  starog i novog dijela grada.

Landeszeughaus - muzej oružja koji posjeduje jednu od najboljih kolekcija oružja sa eksponatima iz XVI i XVII stoljeća.

Grac je idealna destinacija za hedoniste jer se u njegovoj gastronomskoj ponudi nalaze mnogobrojni vrhunski austrijski specijaliteti. Također, ovaj grad čuven je po svojim šoping centrima koji imaju jednu od najboljih i najraznovrsnijih ponuda u Europi.   

GOOGLE MAP

Popularne autobuske linije sa polascima iz Graca:

Grac - Beograd

Grac - Maribor

Grac - Varaždin

Grac - Mostar

Grac - Vukovar

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran