Alexa Certify

BLOG

Istanbul

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/istanbul-24603-750x250.jpg

Istanbul

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 11, 2016

Ovaj magičan grad smješten je na teritoriju dva kontinenta - Europe i Azije. Tijekom svoje bogate i burne prošlosti bio je prijestolnica Rimske, Bizantijske i Otomanske imperije, pa je zbog toga promijenio i tri imena – Carigrad, Kostantinopolj i Istanbul. Iako je od strane Kemala Ataturka, oca nacije, Ankara proglašena za prijestolnicu republike početkom XX stoljeća, Istanbul je i danas glavno središte Turske sa oko 14 milijuna žitelja, što ga čini jednim od najgušće naseljenih gradova u svijetu i prvim najvećim evropskim gradom.

Istanbul je grad sa najvećim brojem stanovnika u Turskoj kao i njegovo ekonomsko, kulturno i povijesno središte. Ovaj grad prostire se na području Evroazije, preko Bosforskog moreuza, zaliva Zlatni rog i između Mramornog i Crnog mora. Njegov komercijalni i historijski centar pozicioniran je na europskoj strani, dok jedna trećina njegovog stanovništva živi na azijskoj.
 

Od svog osnivanja pod imenom Bizant oko 660. godine prije nove ere, grad se toliko razvijao da je postao jedan od najznačajnijih u povijesti čovječanstva. Nakon njegovog ponovnog uspostavljanja pod imenom Konstantinopolj, gotovo 16 stoljeća bio je imperijalna prijestolnica tijekom Rimskog, Bizantijskog i Turskog carstva. Bio je jedan od glavnih područja za unaprijeđenje kršćanstva tijekom rimskog i bizantijskog perioda prije nego što su Osmanlije osvojile grad 1453. godine i pretvorile ga u središte islama i sjedište Osmanskog kalifata.

Njegova gotovo perfektna strateška pozicija na povijesnom Putu svile bila je glavna sveza između Europe i Bliskog Istoka, i jedina sveza između Crnog Mora i Mediterana. Sve ovo je doprinijelo tome da ovaj grad postane kako jedan od glavnih trgovačkih, tako i jedan od glavnih  kulturnih svjetskih centara. 

Tijekom 2015. godine Istanbul je posjetilo oko 12 i po milijuna turista, što ga je na listi najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija pozicioniralo na 5. mjesto. Njegove najveće atrakcije nalaze se u okviru njegovog historijskog centra koji je svojim većim segmentom pod zaštitom UNESCO –a, dok je njen kulturno – zabavni centar u okviru gradske luke, Zlatnog roga.

Istanbul je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu. Sjedište je mnogih turskih kompanija i čini više od četvrtine bruto domaćeg proizvoda zemlje. Ovaj grad se konstantno razvija, dok se njegova infrastruktura mijenja praktički iz dana u dan – tu su nove metro linije, stambene zgrade i transportni projekti kao što je najdublji podvodni transkontinentalni tunel na svijetu – “Marmaray”. Također, ovaj grad postaje i sjedištem mnogim međunarodnim organizacijama kao što je Organizacija za crnomorsku ekonomsku suradnju, Državni savjet Republike Turske kao i Organizacija za ekonomsku suradnju.

Današnji moderni Istanbul se sastoji od europskog i azijskog dijela koje povezuje bosforski most. Europski dio je podijeljen na stari i novi dio koje razdvaja povijesni zaliv Zlatni rog, a povezuje Galata most.

Najposjećenije znamenitosti Istanbula

Najpopularniji i najposjećeniji dio grada smješten je na poluotoku Eminonu koji se proteže na raskršću Zlatnog roga, Bosfora i Mramornog mora. Riječ je o Sulatanahmetu koji predstavlja najstariji dio grada, svrstan od strane UNESCO-a u Svjetsko nasljeđe.

Aja Sofija – u prošlosti je prvotno bila najveća kršćanska crkva na svijetu, koju je podigao vizantijski osvajač Justinijan I 537. godine. Sultan Mehmed Osvajač pretvorio je 1453. godine u džamiju, da bi nakon uspostavljanja Republike Turske bila pretvorena u muzej od strane sekularnog vođe i oca nacije - Kemala Ataturka. U njenom dvorištu nalazi se grobnica Cara Konstantina Velikog.

Tri obeliska –tri lokaliteta, smješteni jedan do drugog na platou Sultanahmet, predstavljaju zaštitne simbole Istanbula.

Rimski podzemni rezervoar za vodu - "Cisterna Basilica" – smještena je preko puta Aja Sofije sa gotovo nestvarnim ambijentom. Podignuta je 532. godine na mjestu nekadašnje bazilike, a njen kapacitet je i do sto tisuća tona vode. Unutar bazilike nalazi se glava Meduze, kao i kolonade raznih stilova.  

Plava džamija – poznata i kao Sultanahmet džamija jedna je od tri najveće džamije u Turskoj, i jedina džamija koja pored one u Meki ima šest minareta. Jedan naziv nosi shodno boji svojih kupola, dok drugi naziv shodno vladaru koji je vladao tijekom njene izgradnje – Sultanu Ahmetu I. I enterijer jednako kao i eksterijer ove grandiozne građevine svakog posjetitelja ostavlja gotovo bez daha. Ovo zdanje projektovano je od strane Sedefkar Mehmet Age i inicijalno je obuhvatao bolnicu, pijacu, kuhinju za siromašne, teološki fakultet, grob sultana i njegove obitelji. Svi ovi objekti osim grobnice srušeni su tokom XIX stoljeća.

Topkapi palata – impozantna građevina koja svakog svog posjetitelja ostavlja bez daha, predstavljajući najposjećeniju destinaciju u Istanbulu. Od davnina bila je palata turskih sultana, u periodu od XV do XIX stoljeća. Smještena je iza Sultanahmeta tj. Aja Sofije. Podignuta je po nalogu Mehmeta II krajem XV stoljeća, a u njenoj riznici nalaze se predmeti od neprocjenjivog značaja, poput eksponata mača proroka Muhameda i zbirke njegovog porcelana. Također, ovdje se čuva peti najveći dijamant u svijetu. Sa terase ovog veličanstvenog kompleksa pada najljepši pogled na Bosfor.

Hipodrom – u prošlosti bio je najveći na svijetu sa sto tisuća mjesta za sjedenje. Podignut je od strane rimskog imperatora Septimusa Severusa, dok je njegovu izgradnju završio Konstantin Veliki 330. godine. Naročito popularne su bile trke kočija po čemu je dobio nadimak “Konjski trg”. Na njemu se nalazi jedan od najstarijih istambulskih spomenika – serpentinska kolonada.

Arheološki muzej – ovaj muzej sastoji se od tri muzeja – Arheološkog, Muzeja starog Orijenta i Muzeja islamske umjetnosti. Njegova riznica sadrži preko millijun eksponata koji obuhvataju period od pet tisuća godina, predstavljajući jednu od najboljih i najvećih arheoloških zbirki na svijetu.

Galata most – sagrađen 1992. godine na dužini od pola kilometra prostire se preko Zlatnog roga.

Veliki bazar – jedan od zaštitnih simbola grada kojeg na dnevnom nivou posjeti oko 250 tisuća ljudi. Ova autentična pijaca potiče iz XV stoljeća a njen osnivač bio je sultan Mehmed II. Bazar obuhvata preko četiri tisuće prodavnica u kojima je toliko raznovrsna ponuda da je gotovo nemoguće da kao kupac ne nađete sve što ste zamislili.

Sulejmanova džamija – pored Plave džamije najveća džamija u Turskoj. Sagradio je sultan Sulejman Veličanstveni u XVI stoljeću. Ova veličanstvena građevina podignuta je po nacrtu čuvenog otomanskog arhitekte Mimara Sinana koji je shodno svojoj želji i sahranjen u njoj. Sa brdašceta na kojem je uzdignuta ova džamija pruža se najljepši pogled na panoramu grada. Iza nje nalaze se mauzoleji u kojima su Sulejman I, Sulejman II i Ahmed II.

Zlatni rog - je estuar koji nosi naziv po svojoj ulozi nekadašnjeg trgovačkog centra Istanbula. U ovom dijelu još od davnina križale su se sve konfesije i kulture o čemu svjedoče spomenici poput bugarske crkve Svetog Stefana i džamije sultana Ejupa. On je bio prijatelj i saborac proroka Muhameda, što ovu džamiju čini trećim najsvetijim islamskim hramom na svijetu.

Novi dio Istanbula predstavlja financijski centar i sastoji se iz tri oblasti: Levent, Etiler i Ulus. Azijska strana grada ne obuhvata mnogobrojne historijske znamenitosti, ali zato se u njoj nalazi Muzej igračaka, fudbalski stadion “Fenerbahče” kao i ulica koja predstavlja dugo šetalište.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Istanbula

Istanbul - Kruševac

Istanbul - Novi Pazar

Istanbul - Kraljevo

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran