Alexa Certify

BLOG

Manastir Ostrog

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/manastir-ostrog-24631-750x250.jpg

Manastir Ostrog

Vjerski turizam , 0 Komentara Jul 29, 2016

Manastir Ostrog je svetinja koju posjećuju vjernici svih religija, iz svih krajeva svijeta i predstavlja treće najposjećenije svetilište u kršćanskom svijetu, nakon Kristovog groba i Svete Gore. Jedan je od najznačajnijih sakralnih spomenika ne samo na Balkanu, već i u Europi-

 Uklesan u stijeni planine Ostroška greda, nalazi se na devetsto metara nadmorske visine iznad Bjelopavlićke ravnice, u Danilovgradu.

Manastirski kompleks sastoji se od Gornjeg i Donjeg manastira i Crkve Mučenika Stanka.  Gornji manastir podigao je episkop Vasilije Jovanović (Sveti Vasilije Ostroški) u XVII stoljeću a Donji je podignut naknadno, u XIX stoljeću, od strane arhimandrita ostroškog - Josifa Pavićevića. Crkva Mučenika Stanka sagrađena je 2005. godine, u čast čobanina kojeg su mučili i ubili Turci jer nije htio da im oda na kojoj su lokaciji evakuirani njihovi protivnici i gdje su premještene mošti Svetog Vasilija Ostroškog. 

U sklopu Gornjeg manastira nalaze se dvije crkve – crkva Vavedenja Bogorodice i crkva Časnog Krsta. U crkvi Vavedenja Bogorodice nalazi se ćivot u kome su položene mošti Svetog Vasilije. Vasilije je bio mitropolit hercegovački koji je nakon svoje smrti 1671. godine kanonizovan i proglašen za čudotvorca. Unutrašnjost crkve u XVII stoljeću oslikali su Jovan i Radul, poznati zografi tog vremena, prikazujući Svetog Vasiliju, Svetog Savu kao i scene iz Kristovog života.

U crkvi Časnog krsta, kao dokaz svetosti ovog mjesta sačuvana je granata iz Drugog svjetskog rata, koja nakon bombardovanja manastira nije eksplodirala već se raspala na dva dijela.  Također, u njoj se nalaze tri ikone koje su pod zaštitom Uneska i datiraju iz XVII stljeća. Preko puta crkve nalazi se loza koja je, po predanju, iznikla na mjestu gdje je sveti Vasilije izdahnuo i njoj se pripisuju iscjeliteljske moći. 

U sklopu Donjeg Manastira smještena je crkva Svete Trojice, manastirski konaci i vjerska škola. U njemu se nalazi ćivot u koji su položene mošti njegovog ktitora, arhimandrita Josifa Pavićevića.

U toku svoje burne povijesti Gornji manastir je u više navrata spaljivan od strane Turaka, ali su mošti Svetog Vasilije, zahvaljujući hrabrim braniteljima, tijekom svakog napada bezbjedno evakuirane. Po završetku rata s Turcima, manastir je obnovljen 1881. godine pod nadzorom kralja Nikole, dok je 1926. godine obnovljen u skladu sa projektom ruskog arhitekte Vladimira Sukurenka, nakon požara koji je prethodio 1923., ne oštetivši crkvu Vavedenja Presvete Bogorodice i mošti Svetog Vasilije.

U riznici ovog manastira, prije nego što su prenesene na Cetinje, nalazile su se relikvije od neprocjenjive vrijednosti - ruka Svetog Jovana Krstitelja, kojom je po predanju krstio Isusa Krista, čestica Časnog krsta na kojem je Isus Krist razapet kao i ikona Presvete Bogorodice Filermose.

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran