Alexa Certify

BLOG

Manastir Savina

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/manastir-savina-24629-750x250.jpg

Manastir Savina

Vjerski turizam , 0 Komentara Jul 29, 2016

Manastir Savina nalazi se u Meljinama, nedaleko od Herceg Novog. Datira još iz vremena Svetog Save, po kome je i dobio naziv.

Ovaj manastirski kompleks čine tri crkve, a nekada je u njegovom sklopu postojao i konak, o kojem svjedoči slika koja se nalazi unutar manastira. Smatra se da je njegov zapadni dio podignut početkom XVIII stoljeća, dok je sjeverni dio dograđen sredinom XIX stoljeća. Njegova sadašnja konstrukcija nastala je od sjevernog dijela nekadašnjeg konaka, u drugoj polovici XX stoljeća.

Mala crkva Uspenija Presvete Bogorodice sagrađena je 1030 godine. Nakon što je Trebinjski manastir u tijeku Tursko – mletačkog rata razoren njegovo monaško bratstvo preselilo se u manastir Savinu krajem XVII stoljeća, i započelo obnovu manastira koja je trajala sve do početka XIX stoljeća.   

Veliku crkvu Uspenija Presvete Bogorodice izgradio je dalmatinski neimar Nikola Foretić, u drugoj polovici XVIII stoljeća, u periodu između 1777. i 1799. godine. Ikonostas ove crkve potiče s kraja XVIII stoljeća i rad je zografa Simeona Lazovića, a u njoj se nalaze i četiri prijestolne ruske ikone koje je crkva krajem XVIII stoljeća dobila na dar od porodice grofa Stratimirovića.  

Crkva Svetog Save, smještena je van manastirskog kompleksa i pretpostavlja se da je starija od samog manastira. Sudeći po povijesnim podacima, njene temelje osveštao je Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop a podignuta je u čast  Svetog Save Osvećenog.

Manastir Savina posjeduje riznicu bogatu jedinstvenim relikvijama kao što je ćivot prenijet iz Trebinjskog manastira, mošti carice Jelene i kristalni krst Svetog Save koji datiraju iz doba Nemanjića, kao i plaštanica iz 1659. godine za koju se smatra da je pripadala patrijarhu Arseniju Čarnojeviću.  

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

Napišite komentar

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran