Alexa Certify

BLOG

Minhen

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/minhen-357-750x250.jpg

Minhen

Turistička odredišta , 1 Komentara Jul 30, 2016

Minhen je glavni grad Bavarske pokrajine i treći po veličini grad u Njemačkoj, nakon Berlina i Hamburga. Podignut je u VI stoljeću na rijeci Izar, na padinama Alpa, kao jedna od naseobina Bavaraca.

Ovaj kozmopolitski grad u kojem više od petine ukupne populacije čine stranci, uz ljubeznost i predusretljivost žitelja i predivnu atmosferu tijekom cijele godine, svakom svom posjetitelju pruža mogućnost da se osjeća kao kod kuće.

Na ulazu u pješačku zonu nalazi se čuvena kapija Karlstor koja datira iz XIV stoljeća  i jedna je od preostalih građevina starog Minhena. Smještena je na Karlovom trgu koji nosi naziv po njoj. Nakon Karlovog trga pruža se pogled na jedno od glavnih obilježja grada – Marienplac. Marienplac, jedan od najljepših trgova na teritoriju Njemačke nalazi se u centru grada a na njemu je smješten Marijin stub, Stara i Nova gradska vijećnica kao i ženska crkva Frauenkirhe. Najljepši spomenici Minhena datiraju iz XV stoljeća, kada ovaj grad bilježi svoj arhitektonski uspon nakon što je arhitekt Joerg von Halsbah završio izgradnju ovog sakralnog objekta. Sa svoja dva zvonika visine 99m predstavlja zaštitni simbol Minhena zbog kojeg je zabranjeno da se na teritoriju grada podigne bilo kakva građevina koja bi dostigla njenu visinu. U Minhenu se takođe nalazi najznačajniji spomenik renesanse – Rezidencija obitelji Vitelsbah, danas jedna od najlepših građevina na teritoriju grada.

Najznačajniji vladar kojem Minhen duguje današnji izgled je kralj Ludvig zahvaljujući kome je ovaj grad bio jedna od duhovnih i kulturnih prijestolnica tog povijesnog razdoblja. Nakon što je tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata pretrpio velika razaranja, sredinom XX stoljeća donešena je odluka da se izvrši rekonstrukcija i restauracija grada tako da u potpunosti bude prilagođena negdašnjem izgledu Minhena. Taj proces trajao je oko pedesetak godina a nakon što je Minhen izabran za održavanje ljetnjih Olimpijskih igara pozornost je usmjerena i na njegov urbani arhitektonski izgled u novijem dijelu grada, koji se prostire od Ulice Sunca. Tijekom ovog perioda izgrađen je Sajam i renovirani Minhenska zračna luka  i Željeznički kolodvor.

Minhen je osim po svojoj dugoj tradiciji i bogatoj povijesti podjednako čuven i po hedonističkom načinu življenja, koji je neizbježan kako za njegove žitelje tako i za njegove posjetitelje.

Za ljubitelje prirode, pravi Raj predstavlja posjet jednom od najvećih parkova na svijetu, oazi lociranoj između rijeke Izar i centra grada – „Engleskoj bašti“. Veći je i od „Central parka“ u Njujorku a naziv je dobio po stilu uređenja okoliša koji je bio popularan u Britaniji krajem XVIII stoljeća. Na području ovog parka nalazi se vještački potok pogodan za sve ljubitelje adrenalina, dok se sa građevine Monopteros pruža jedinstven panoramski vidik na grad.

Nezvanični simbol Minhena je pivo, kojem je posvećen jedan cijeli kvart grada. Najčuvenije  pivnice su „Salvator“, „Levenbroj“ i „Hofbrojkeler“ koje se nalaze u podrumima pod krošnjama kestena kao i one na otvorenom u „Engleskoj bašti“, idealne za popodnevnu relaksaciju. Međutim, poseban užitak za ljubitelje ovog čuvenog napitka predstavlja jedan od najvećih svjetskih festivala  - „Oktoberfest“ koji se održava na livadi Terezinvize. Na pomenutoj livadi prostire se 14 šatora u kojima se služe čuvena bavarska piva poput: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu i Hofbräu-München.

Ovaj grad znamenit je i po tome što u njegovoj ponudi postoje djelovi grada prilagođeni platežnoj moći svakog pojedinca. Za ljubitelje šopinga ulice Ludvigštrase, Maksimilijanštrase, Kaufinger štrase, Tal kao i pijaca Viktualienmarkt predstavljaju pravu riznicu. Također, krajnje raznoliku ponudu ima kvart Švabing, kao i okolina Glokenbahplaca, Gertnerplaca i Milerštrase.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Minhena:

Minhen - Peć

Minhen - Priština

Minhen - Podujevo

Minhen - Prizren

Minhen - Split

Minhen - Zadar

Minhen - Zagreb

     

 

Komentari

Vlado

15.03.2020

Bio sam u Salvator pivnici, odnosno Minhenu netom prije ove Corone. Grad je taman, niti velik niti mal, možete vidjeti i na karti www.kartemunchen.com. Cijene piva su veće nego kod nas, što je i za očekivati, no vrijedi ako ste ljubitelj piva kao i ja.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran