Alexa Certify

BLOG

Niš

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/nis-24609-750x250.jpg

Niš

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 17, 2016

Niš se prostire između obronaka Svrljiških planina, planine Seličevice i Suve planine. Ubraja se među tri najveća grada u Srbiji, čiji teritorij nastanjuje oko 250 000 žitelja. Grad su u III stoljeću prije nove ere osnovali Kelti, a naziv je dobio po rijeci Nišavi na čijim je obalama smješten.

Nalazi se na izuzetno povoljnoj geo - strategijskoj poziciji, na raskrižju puteva koji spajaju Europu sa Bliskim Istokom - Europski putni pravac (Koridor 10). Još od davnina datira njegova povezanost sa ostatkom Europe i Bliskim Istokom. Tijekom rimskog i bizantijskog perioda to je bilo poznato kao ''Via Militaris'', a u doba Turaka kao ''Carigradski drum''. Usljed ovakve pozicioniranosti povezan je sa svim gradovima u okružju, dok je preko međunarodne zračne luke “Konstantin Veliki” povezan sa ostatkom svijeta.

Niš je rodni grad Konstantina Velikog, čuvenog rimskog imperatora, koji je 313. godine  Milanskim ediktom priznao kšćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva. Tijekom njegove vladavine izgrađena je luksuzna rezidencija, a grad je u tom periodu postao važni administrativni centar. Huni su tijekom svoje opsade u IV stoljeću skoro u cijelosti uništili grad.

Glavne turističke znamenitosti

Tvrđava -  smještena u centru grada, na obali rijeke Nišave, predstavlja jedno od najljepših i najočuvanjih zdanja turske vojne arhitekture na Balkanu. Za njenu izgradnju angažirano je preko četrdeset kamenorezaca iz Carigrada i oko četristo zidara iz Niša i okolice. Izgrađena je na prostoru od preko dvadeset dva hektara, a u okviru nje nalaze se brojni ostaci koji oslikavaju bogatu nišku povijest: Lapidarijum - zbirka nadgrobnih spomenika; Antička ulica kao i ostaci rimskih termi; Hamam – tursko kupatilo;  Arsenal – skladište naoružanja i streljiva; Bali begova džamija; Barutana – objekt predviđen za smještaj naoružanja i streljiva; Spomenik knezu Milanu Obrenoviću i osloboditeljima Niša; Zgrada zatvora i Zgrada povijesnog pismohrana.

Ćele kula - jedinstven spomenik u svijetu, nastao kao posljedica Boja na Čegru - jednog od presudnih bojeva u Prvom srpskom ustanku. Sudeći po predanju, kada je vojvoda Stevan Sinđelić usljed nemilosrdne borbe shvatio da ne može da pobijedi brojčano jače turske snage, pucao je iz pištolja u podzemnu barutanu.  Kada je niški paša Huršid uvidio da je u ovoj strašnoj eksploziji stradalo duplo više Turaka, bez obzira na osvajanje Čegra, naredio je da se skupe glave poginulih srpskih vojnika, da im se odere koža, da se lobanje uzidaju u kulu, a kože napune pamukom i pošalju u Carigrad. Ovaj spomenik sazidan je na putu za Carigrad sa ciljem da opomene one koji dižu bunu protiv Turskog carstva. Inicijalno su se na kuli nalazile 952 lobanje, međutim vremenom je veći dio lobanja nestao ili je oštećen, tako da je danas u kuli ostalo svega 58 lobanja. Početkom XX stoljeća izgrađena je kapela kako bi zaštitila Ćele kulu od daljeg propadanja. Iste godine je na platou ispred ulaznih vrata postavljen rad vajara Stevana Miletića - bista Stevana Sinđelića.  Takođe, u njenoj blizini je podignuta brončana ploča sa porukom čuvenog pjesnika Lamartina koju je posvetio ovom spomeniku kada je prolazio kroz Niš 1833. godine: „Neka Srbi sačuvaju ovaj spomenik. On će naučiti njihovu djecu šta vrijedi nezavisnost jednog naroda, pokazujući mu kakvu su cijenu platili njihovi očevi“.

Kazandžijsko sokače – predstavlja jedini očuvani dio stare čaršije. U doba Turaka ovaj dio Niša bio je važna strukovna četvrt. Najrazvijeniji je bio kazandžijski zanat, tako da se poslije oslobođenja od Turaka spominje čak 13 kazandžija koji su radili u ovoj „kazandžijskoj čaršiji“. Posljednje kazandžijske radnje zatvorene su devedesetih godina prošlog stoljeća. Danas se u ovom starom i očuvanom ambijentu nalazi mnogo dobrih restoracija i kafe barova koje ovom kraju daju pravi bohemski karakter.

Obrenovićeva ulica – glavna i najprometnija pješačka zona u gradu. Smještena je u centru grada a duž nje posebno se ističe kuća trgovca Andonovića, predivno arhitektonsko zdanje nastalo između dva svjetska rata.

Park Čair – park je smješten u samoj jezgri grada Niša, i podijeljen je u dva glavna dijela -  u jednom dijelu je velika zelena površ, dok drugi dio čine športsko-tjelovježbovni sadržaji (klizalište, otvoreni i zatvoreni bazeni, nogometni tereni, fitness centar). Upravo zbog bogate vegetacije i bujnog zelenila Turci su mu dali ime “Čair” što u prevodu znači bašta. Uz sam park nalazi se veliki broj kafića gdje mnogobrojne Nišlije uživaju u popodnevnoj kavi, dok se ovaj dio ulice uveče pretvara u zonu dobrog provoda.

Park Svetog Save - nalazi se na bulevaru a u okviru njega se nalazi i crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Praktički u okviru parka se nalazi osnovna škola Sveti Sava. Mnoštvo kafića, radnji brze hrane i lokala čine ovaj park najurbanijim dijelom bulevara. Tijekom proljetnog i ljetnog perioda u parku se organiziraju mnoga dešavanja raznovrsnog karaktera. Jedna od tih manifestacija je, sada već čuveni „Medijana Fest“ na kome su učestvovali mnogi izvođači svih glazbenih žanrova. U Parku Svetog Save odrasle su mnoge generacije, pamtivši vrijeme provedeno na jednoj od njegovih livada kao jedno od najljepših mjesta u ovom dijelu grada.

Usljed svoje duge i znamenite povijesti Niš posjeduje bogatu kulturno – historijsku riznicu.

U okviru Starog grada nalaze se brojna znamenita zdanja kao što je stara zgrada na Trgu kralja Milana, Čairska česma, Kuća Stambolijskih, Banovina, Zgrada Časničkog doma, Pasterov zavod, Zgrada Ureda gradonačelnika, Zgrada glavne pošte, Kuća trgovca Andonovića i Baba Milka - Peron sreće.

Spomenici: Spomen obilježje caru Konstantinu, Ranokršćanske grobnice, Spomenik na Čegru, Memorijalni park Bubanj, Spomenik osloboditeljima Niša, Spomenik kralju Aleksandru, Spomenik Stevanu Sremcu i Kalči;

Tijekom IV stoljeća osniva se eparhija u Nišu, zahvaljujući čemu ovaj grad postaje jedan od važnih religijskih centara, a bazilika podignuta u tom periodu jedan je od najstarijih kršćanskih sakralnih spomenika na svijetu. Osim ove bazlike, među najvažnije sakralne objekte ovog područja ubrajaju se Crkva Sv. Trojice, Crkva Sv. Arhanđela Mihaila, Crkva Svetog Pantelejmona, Crkva Svetog Nikole i Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Također, u Nišu postoje i vjerski objekti drugih vjeroispovesti: rimokatolička crkva, adventistička crkva i džamija.

Prva gimnazija, Narodno kazalište i Narodna knjižnica postoje duže od jednog stoljeća i unutar ovih zdanja se odvija najveći segment kulturnog života grada.

Jedna od glavnih asocijacija prilikom pomena Niša svakako je Niška banja koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Okružena predivnim prirodnim ljepotama, sa kapacitetom koji zadovoljava svjetske standarde, osim zdravstvenih usluga pruža uživanje u raznovrsnim kulturnim i sportskim dešavanjima.

Najznačajnije manifestacije koje upotpunjuju turističku ponudu grada su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", međunarodni festival amaterskih zborova "Horske svečanosti" i Likovna koloniјa "Sićevo" - naјstariјa u zemlji.

Za ljubitelje športa, u gradu se nalazi preko četrdeset športskih klubova koji okupljaju veliki broj profesionalaca.

GOOGLE MAP

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Niša

Niš - Beograd

Niš - Novi Pazar

Niš - Novi Sad

Niš - Budva

Niš - Berane

Niš - Herceg Novi

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran