Alexa Certify

BLOG

Novi Sad

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/novi-sad-24556-750x250.jpg

Novi Sad

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 18, 2016

Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, ujedno i glavni grad Autonomne pokrajine Vojvodine. Svojom pozicioniranošću na jednoj od glavnih evropskih rijeka – Dunavu, oduvjek je bio na raskrižju najvažnijih putova.

Njegovo područje naseljava između trista i četristo tisuća ljudi ponosnih na višestoljetnu tradiciju svog grada, koja obuhvata temeljne institucije srpske kulture: Maticu srpsku, Srpsko narodno kazalište, Sterijino pozorje, kao i razna arhitektonska obilježja poput atraktivne stare gradske jezgre, mnogobrojne muzeje i sedamnaest manastira sa salašima u neposrednoj okolici.  Domaćin je brojnih svjetski poznatih manifestacija i festivala poput „EXIT“ festivala, njegovog zaštitnog znaka zahvaljujući kome posjeduje različitost ponude neophodne za što bolju pozicioniranost na turističkoj mapi svijeta. Novi Sad je multikonfesionalna i multinacionalna sredina u kojoj se pripadnost manjinama doživljava kao prednost, čemu svjedoče specijalizirane katedre Sveučilišta na kojima se nastava održava na jezicima nacionalnih manjina ili je namijenjena njihovom izučavanju.

Najatraktivnija turistička obilježja Novog Sada

Dunav

Dunav je jedan od glavnih simbola Novog Sada duž kojeg se prostire čuveno šetalište „Beogradski kej“ sa brojnim plažama od kojih je najljepša i najposjećenija „Štrand“ plaža. Predstavlja specijalni rezervat prirode kao stanište jedinstvenih vrsta ptica, od kojih je Koviljsko – petrovaradinski rit od međunarodnog značaja.

Petrovaradinska tvrđava

Predstavlja najznačajniji kulturno – povijesni spomenik koji datira iz XVII i XVIII stoljeća. Unutar njenih zidina smješten je Muzej grada Novog Sada, Akademija umjetnosti, Opservatorij i Pismohran grada. Ova tvrđava je tijekom srpnja mjeseca tradicionalno domaćin najboljeg evropskog festivala „EXIT“-a.

Stara gradska jezgra

Gradske ulice krase nekoliko grandioznih palača s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća: Tanurdžićeva, Menratova, Vatikan, Klajnova. Ovdje se nalazi i najstarija kuća sagrađena u prvoj polovici osamnestog stoljeća kao i brojni sakralni objekti koji pripadaju različitim vjeroispovjestima.  

Fruška gora sa manastirima

Fruška gora obuhvata nacionalni park na čijem se području nalazi sedamnaest zadužbina srpskih despota, manastira podignutih u periodu od XV do XVIII stoljeća. Sa svojim raznovrsnim prirodnim resursima - šumovitim predjelima,  jedinstvenom florom i faunom, prirodnim rezervatima, brojnim jezerima i planinskim stazama , predstavlja jednu od najsadržajnijih turističkih cjelina u Podunavlju.

Salaši

Ono što turističku ponudu Novog Sada čini dodatno jedinstvenom su salaši koji svojim krajnje autentičnim izgledom podsjećaju na prošla vremena panonskih ruralnih naselja. Ova naselja čuvaju tradicijski duh ovog područja i uglavnom se prostiru na teritorijama  Čeneja, Veternika, Begeča i Kaćkog atara.

Novosadski sajam

Prestižno mjesto na kojem se u tijeku jedne godine organizira i do dvadeset sajmova i izložbi kao i približno oko četristo događanja u okviru kongresnog centra „Master“.  Osnovan je početkom XX stoljeća i  prostire se na površini od 22,6 hektara a godišnje ga posjeti oko 1 200 000 ljudi.

FESTIVALI

„Kubanero salsa“ – svibanj; Serbia fashion week – travanj, studeni; Cinema city – lipanj i srpanj; Festival uličnih svirača – rujan; Novosadski samba karneval – kolovoz; „Exit“ – srpanj;“Interfest“ – lipanj; „Youth fair“ – srpanj; „Zmajeve dečje igre“ – lipanj; „Sterijino pozorje“ – svibanj i lipanj; Poljoprivredni sajam – svibanj; „Nomus“ – travanj;

KULTURNI ŽIVOT

Kazališta – Srpsko narodno pozorište, Novosadsko pozorište, Pozorište mladih, Novosadski novi teatar, Teatar „34“

Muzeji – Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Muzej suvremene umjetnosti Vojvodine

Galerije – Galerija Matice srpske, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Poklon zbirka Rajka Mamuzića, Galerija atelje „61“

Bioskop – „Arena Cineplex“

Kulturni centri – Kulturni centar Novog Sada, Omladinski centar, Studentski kulturni centar, Dječji kulturni centar

GOOGLE MAP 

Popularne autobusne relacije sa polascima iz Novog Sada:

Novi Sad - Budva

Novi Sad - Nikšić

Novi Sad - Beograd

Novi Sad - Zadar

Novi Sad - Dubrovnik

Novi Sad - Metković

Novi Sad - Pale

Novi Sad - Sarajevo

Novi Sad - Doboj

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran