Alexa Certify

BLOG

Pirot

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/pirot-24557-750x250.jpg

Pirot

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 18, 2016

Općina Pirot jedna je od najvećih općina na teritoriju Srbije, ujedno i sjedište Pirotskog okruga u okviru kojeg spadaju četiri općine. Okružuju je planinski vjenci Stare planine, dok južne rubove njene kotline čine ogranci Vlaške i Suve planine, a sjeverne rubove ogranci Svrljiške planine. 

Pirot je grad koji se nalazi na raskrižju koje povezuje Zapadnu i Srednju Europu sa Bliskim Istokom i Istočnim Mediteranom. Na njegovom području nekada se nalazio stari antički vojni put „Via Militaris“, nazvan Carigradski drum. Arheološki ostaci svjedoče da da je na mjestu današnjeg Pirota postojalo naselje još prije pet tisuća godina. Pirot je kroz svoju dugu povijest nosio različite nazive od kojih su najpoznatiji Tures, Pirgos, Turib, Momčilov grad i Kale.

Poznat je i pod nazivom „Mali Jeruzalem“, shodno velikom broju sakralnih objekata kojih danas na njegovom području ima ukupno preko četrdeset i pet.

Najpoznatiji sakralni objekti Pirotskog okruga su Crkva Rođenja Kristovog, Saborna crkva u Tijabari i pećinska crkva Svetog Petra i Pavla jedinstvena po freski Isusa Krista. Crkva Rođenja Kristovog,  poznatija pod nazivom „Stara crkva“ smještena je u centru grada i datira s početka XIX stoljeća, dok je Saborna crkva u Tijabari podignuta u starom dijelu grada i poznata je kao zadužbina zanatlija i radnika.

Najznačajniji manastiri nalaze se uglavnom u ruralnim područjima ovog kraja – Manastir Svetog Đorđa u selu Temska, Manastir Presvete Bogorodice u selu Sukovo i Manastir Sveti Jovan Bogoslov u blizini Dimitrovgrada.

Spomenik od izuzetnog značaja za kulturu ovog živopisnog kraja je Muzej Ponišavlja, odnosno kuća porodice uglednog trgovca Hriste Jovanovića  koja najvjerodostojnije oslikava atmosferu srpskog patrijarhalnog doma.  Predstavlja najbolje očuvani spomenik tradicijske arhitekture i čini dio kulturne baštine Balkana. U nekoliko navrata kompleks ovog muzeja poslužio je kao autentična scenografija za snimanje poznatih filmova poput „Zone Zamfirova“ i „Ivkova slava“.

Zaštitne odlike ovog Okruga stoljećima su tradicijski zanati ćilimarstvo i grnčarija čiji su proizvodi zaštićeni od strane Zavoda za intelektualnu svojinu. U zaštitna obilježja Pirota spadaju i domaći proizvodi među kojima se posebno izdvajaju peglana kobasica i pirotski kačkavalj.

DEŠAVANJA

Pirotsko kulturno ljeto – manifestacija sa bogatim kulturno – umjetničkim programom tokom cijelog ljeta.  U okviru ove manifestacije održava se Međunarodni folklorni festival.

Sajam pirotske peglane kobasice – manifestacija koja se održava svake veljače sa ciljem da ovaj domaći proizvod zaštiti teritorijalno podrijetlo.

Sajam knjige i grafike – jedan od četiri najveća sajma u Srbiji. Održava se tijekom veljače.

Naučno – istraživački kamp „Stara planina“ – svakog srpnja okuplja srednjoškolce i studente biologije, kemije, turizma i zemljopisa iz Srbije i regiona sa ciljem osmišljavanja korisnih projekata za ruralna područja i ekoturziam.

Festival „Osvježenje“ – festival međunarodnog karatera koji afirmira lokalno autorsko stvaralaštvo. Održava se svakog srpnja uz gostovanja poznatih bendova iz Srbije i regiona.

Likovna kolonija u selu Temska – održava se sredinom kolovoza u Manastiru Sveti Đorđe, uz prisustvo velikog broja umjetnika sa međunarodne scene.

Tradicijski pirotski vašar - jedna od najstarijih manifestacija na ovom prostoru poznata pod nekadašnjim nazivom „Pirotski panađur“, sa širokom ponudom tradicijskih proizvoda. Održava se svakog kolovoza. 

Sajam lova i ribolova; Sajam pčelarskih proizvoda; Pirotska jagnjijada; Sajam staroplaninskih jela; Festival majstora pirotskog roštilja; Međunarodno takmičenje u ribolovu na plovak; Ribolovački kotlić Pirota; Pasuljijada; Rafting Nišavom; Rafting Vladikine ploče;

GOOGLE MAP

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran