Alexa Certify

BLOG

Salzburg

https://busticket4.me/db_assets/images/blog_cover/salzburg-24608-750x250.jpg

Salzburg

Turistička odredišta , 0 Komentara Jul 12, 2016

Smješten na obalama rijeke Salzach, okružen obroncima alpskih planina predstavlja četvrti grad po veličini u Austriji, nakon Beča, Graca i Linca. Naseljava ga približno 150 000 stanovnika. U njegovoj okolici nalaze se brojni rudnici soli po kojima i nosi naziv „grad od soli“.

Svoj najveći procvat doživio je zahvaljujući princu nadbiskupu Vulf Ditrih fon Raitenau. Karakterizira ga barokna arhitektura, a njegov Stari grad nalazi se pod zaštitom UNESKO-a.  U okviru Starog grada nalaze se brojne galerije, butici i restorani sa zanimljivom i autentičnom ponudom.

Jedna od najčuvenijih građevina Salcburga svakako je najveća u cjelosti očuvana tvrđava Srednje Europe – Hohensalzburg. Spomenuta tvrđava pozicionirana je iznad grada, odakle se pruža pogled na cjelokupnu panoramu.

Gradom dominiraju mnogobrojni dvorci, palače i crkve, među kojima se izdvaja dvorac Mirabell koji je projektirao čuveni graditelj Lukas von Hildebrandt. Ovaj dvorski kompleks obuhvata vrtove, fontane i statue, a njegov park predstavlja jedan od najljepših baroknih evropskih vrtova.

Salcburg je čuven po tome što je rodno mjesto jednog od najznačajnijih i najuticajnijih svjetskih kompozitora klasične muzike – Volfganga Amadeusa Mocarta, što ga čini jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi.

Mocartova rodna kuća predstavlja najposjećenije turističko obilježje grada i jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu. Smještena je na trećem katu zgrade u najpoznatijoj gradskoj ulici. U ovom stanu živio je do svoje dvadeset četvrte godine i predstavlja pravu oazu za sve poklonike njegovog lika i djela širom svijeta.

U Salcburgu se nalazi više sakralnih objekata od značaja među kojima se izdvajaju Salcburška katedrala izgrađena po ugledu na italijanski stil i Nadbiskupska rezidencija izgrađena u baroknom stilu. Danas je ova rezidencija pretvorena u Galeriju europskog slikartstva u kojoj preovladavaju eksponati iz perioda od XVI do XIX stoljeća.

Ovaj grad je jedna od glavnih prijestonica kulture u Europi u kojoj se održava više tisuća kulturnih događaja godišnje, među kojima se izdvaja središnji događaj - Festival 'Salzburger Festspiele'. Ovaj festival održava se od prve polovice XX stoljeća i obuhvata više sadržaja poput predstava, koncerata i opera i smatra se jednim od najvažnijih festivala u svijetu.

 

 

 

 

Komentari

Za ovaj blog nema komentara.

NAJČITANIJE

KATEGORIJE

pismohran